För en dryg månad sedan började boende i Visby ana att något inte stod rätt till med fågellivet. Ett 20-tal duvor utan huvuden upptäckes nämligen. Främst på tak, vilket gjorde att man relativt snabbt kunde avskriva teorin om att det var mink som härjade.
Kommunjägare i Visby har tillsammans med ornitologer gett sina teorier. Virus, sjukdom, sparvhök eller kattuggla är alla olika sådana.
Nu har duvor analyserats vid SVA i Uppsala. Resultaten visar på konstaterad duvpest, något som konstaterats på Gotland tidigare. Gustav Averhed, biträdande statsveterinär, har undersökt duvorna från Gotland.
– Vi har fått in tre duvor utan huvuden som skickats av en privatperson i Visby. Det första vi gjorde var att konstatera att de inte bar på fågelinfluensa, säger han.
Nästa steg var att obducera fåglarna.
– Bland annat gjorde vi en histologi där vi kunde se på cellerna i mikroskop. Man misstänkte paramyxovirus när man tittade. Provet visade också att det bar på det viruset.
Paramyxovirus, även kallat duvpest, kan göra att fåglar blir sega och slöa. Något som skulle kunna förklara deras tragiska öde.
– Det finns flera symtom på duvpest. De kan få problem att flyga eller gå. De blir ett lätt byte för rovfåglar och rovdjur, helt enkelt.
Det som gäckat gotlänningar är att bara huvudet avlägsnats, vad beror det på?
– Gällande fåglarna vi sett på så handlar det om en traumatisk skada. Vi misstänker ett rovdjur och vet att ugglor brukar göra så när de tagit ett byte.
Men om man som fågel bemödat sig att avlägsna huvudet, varför lämna resten?
– Djuret kan ha blivit stört och inte kunnat ta hand om kroppen. Men visst är det konstigt. Men ett trubbigt trauma där huvudet slits av tyder på rovfågel, det vet vi.
Sett till tillvägagångssättet har Gustav Averhed flera olika alternativ av rovdjur – exempelvis sparvhök, kattuggla eller pilgrimsfalk.
– Sparvhöken skulle kunna ta en sjuk duva, men tar oftast mindre fåglar. Pilgrimsfalken kan göra såhär men brukar oftast flyga iväg med sitt byte. Min gissning är en kattuggla. De finns ofta nära människor så det är inte alls omöjligt.
Duvpest är ett virus som kan smitta till tamhöns, då kallas den för Newcastlesjukan, och är mycket allvarlig att få in i besättningar. Viruset är inte farligt för människor.