Öbor äter för lite frukt och grönt

Nio av tio gotlänningar äter för lite frukt och grönt.Det visar en sammanställning som Statens folkhälsoinstitut tagit fram.

Gotland2011-05-13 04:00

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska man äta frukt och grönsaker minst fem gånger per dag. Totalt bör man få i sig ett halvt kilo eller cirka tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

- Genom att äta mycket frukt och grönsaker ökar vi möjligheten att må bra samtidigt som vi motverkar flera vanliga sjukdomar, säger Cora Juniwik på folkhälsoenheten i Region Gotland.

Enligt de siffror som Folkhälsoinstitutet nu presenterar är det bara elva procent av Gotlands invånare som når upp till de rekommenderade nivåerna på frukt- och grönsaksätande. 89 procent äter för litet.

Men gotlänningarna är på intet sätt ensamma om det här beteendet, i hela riket är det bara nio procent som når upp till rekommendationen.

Tre tips för goda matvanor:

Ät regelbundet.

Använd tallriksmodellen, det vill säga dela in maten på tallriken i tre delar. Två stora för grönsaker, rotfrukter och frukt samt potatis, ris eller pasta. Och en liten för kött, fisk och ägg.

Titta efter nyckelhål när du handlar mat.

Källa: Statens folkhälsoinstitut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!