Öborna tar höjda boräntor med ro
Maten blir dyrare. Bensinen och dieseln når nya rekordnivåer. Och så höjs räntan, så att boendet blir dyrare. Igen. Men än så länge verkar det som att gotlänningarna klarar de ökade utgifterna.- Bolånet är det sista man inte betalar, säger Magnus Gardell på Handelsbanken.
Foto:
Som ett brev på posten höjs räntorna på bostadslån. Och så blir det dyrare att bo.
Hur mycket dyrare beror naturligtvis på hur mycket man lånat, och på om man har rörliga eller bundna lån.
De rörliga lånen följer Riksbankens reporänta ganska precis. Och den har ökat med 3 procentenheter sedan sommaren 2005, då den var rekordlåga 1,5 procent.
Det innebär att den som investerade i bostad för tre år sedan och haft hela sitt lån till rörlig ränta fått sin månadskostnad höjd med 175 kronor per 100 000 lånade kronor, efter skatt. Det vill säga att ett lån på 2 miljoner kronor blivit 3 500 kronor dyrare. Per månad.
Det är mycket pengar för den som ansträngde sin ekonomi till bristningsgränsen för att vinna budgivningen om drömbostaden.
- Därför är det viktigt att man har individuell rådgivning när man ikläder sig skuld, säger Magnus Gardell, ställföreträdande chef på Handelsbanken Österväg i Visby.
Handelsbanken har omkring en tredjedel av bolånemarknaden på Gotland.
Individuell prövning
- Vi gör alltid en individuell bedömning av varje kund. Den som har en lite tajtare ekonomi får alltid rådet att binda en del av lånet.
- Och hittills har vi inte märkt att fler skulle ha svårt att betala sina lån. Men bolån är det sista man inte betalar. Man drar in på annat först, säger Magnus Gardell.
Men även de fasta räntorna går ju upp. Får man då inte en chock när det fasta lånet ska sättas om?
- Det kan man få. Därför råder vi folk att inte ha alla ägg i samma korg - man ska kanske dela upp lånet i tre poster: en rörlig, en på tre år och en på fem år. Då behöver man inte sätta om hela lånet på en gång, säger Magnus Gardell.
Några som lever efter det rådet är Henrik Carlén och Sofie Carlén Fernerud, som flyttade in i sitt nybyggda hus på Terra Nova i Visby för två och ett halvt år sedan.
- Vi lånade 1,5 miljoner. Vi hade det ganska osäkert med jobb och ville egentligen binda alltihop till åtta år. Men vi avråddes från det, eftersom det skulle kunna bli jobbigt om alltihop skulle sättas om på en gång, säger Henrik Carlén.
Slog i taket
I stället blev det en fjärdedel vardera på tre, fem och åtta år på omkring 4,5 procents ränta, samt en fjärdel till rörlig ränta med ett så kallat tak på 4,5 procent.
- Och det slog rätt fort i taket, säger Henrik Carlén.
Om ett halvår är det dags att sätta om det treåriga lånet. För närvarande ligger den räntan på runt 6 procent.
- Vi klarar det. Och vi fortsätter nog att binda, för säkerhets skull. Sofie har precis börjat plugga, säger Henrik Carlén.
Också grannen på Terra Nova har bundna lån.
- När vi satte om byggkreditivet för ett år sedan låste vi två tredjedelar av lånet på tre, fem och sju år. Då var räntan 4,20-4,25 procent, berättar Johan Sandström.
- Och för ett halvår sedan låste vi resten av lånet på fem år till 4,60 procents ränta. Vi gjorde en kalkyl på 5,5 procents ränta när vi byggde, så vi har fortfarande lite marginal.
Köparens marknad
Högre boräntor brukar också betyda lägre fastighetspriser - spekulanterna räknar på totalkostnaden.
- Det är lite mer köparens marknad nu, jämfört med för ett år sedan, bekräftar Tomas Lerman, mäklare på Fastighetsbyrån.
- Vi säljer fortfarande ganska många permanenthus, men det är lite färre köpare på varje visning och det tar längre tid att få ett avslut.
- Men det är väldigt viktigt att ha någonstans att bo. Och det är främst marknaden när det gäller fritidshus som har blivit lite lugnare, säger Tomas Lerman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!