...och i går hölls en temadag om säkerhet på gården

En ödets ironi hade för länge sedan bestämt att en temadag om Ökad säkerhet på gården, skulle hållas just på Stafva gård.Gårdsägaren, Patrik von Corswant, kunde inte varit ett tydligare exempel på en arbets-olycka.

Lennart Bergius är arbetsmiljöutvecklare och sade att det man kan göra något åt direkt är tillbud och riskbeteende.

Lennart Bergius är arbetsmiljöutvecklare och sade att det man kan göra något åt direkt är tillbud och riskbeteende.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-10-04 04:00
Omkring 25 lantbrukare hade i går infunnit sig i von Corswants nybyggda konferensanläggning Tornet, som mest liknar ett runt lusthus. Där stod han själv och stekte köttbullar, som han bjöd på tillsammans med egenproducerad ost.
Bakom satsningen på Ökad säkerhet på gården står LRF och SLA, skogs- och lantarbetsgivareförbundet. Lennart Bergius berättade att dödsolyckor, inträffade på arbetet, har i Sverige minskat från 300 årligen 1960 till 60 personer år 2007.

Olycksdrabbad bransch
Men lantbrukarna arbetar inom den mest olycksdrabbade branschen i landet. En tredjedel av alla dödsolyckor inträffar inom skogs- och jordbruket.
I fjol räknade man in 20 dödsfall i branschen, hittills i år har elva personer avlidit till följd av arbetsolyckor.
Till detta kommer 1 000 personer, som skadas svårt varje år, samt 4 000 som får lättare skador.
- Då vet vi inte heller hur många tillbud det varit eller hur många som tagit onödiga risker i jobbet, sade Lennart Bergius.

Diskuterade risker
Så gick deltagarna runt på Stafva gård för att titta på olika stationer och resonera kring vilka risker som finns och vad man kan göra för att förebygga dem. De började vid den gödselgång där Patrik von Corswant för två veckor sedan körde sin lastare in i en stolpe och knäckte nacken.
- Trots att vi köpt in teleskoplastaren för detta jobb tänker vi inte använda den igen. Och om solskyddsgardinen suttit längre fram hade jag aldrig fått den i huvudet, utan då hade jag bara kastats framåt mot ratten och fått några blåmärken.

Noggrannhet krävs
Han sade att det gäller att tänka efter och vara noggrann, för har man, som hans anställda, bara en minut per djur och dag på sig, och det handlar om 1 000 djur, då gäller det att grejorna fungerar.
Efter lunchen på Lövsta fortsatte diskussionerna, kring bland annat checklistor och aktuell lagstiftning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om