...och i höst är det Gotlands tur att städa!
Det finns uppskattningsvis en miljon bilvrak som ligger och skräpar i skog och mark och på privat tomtmark. Statistiskt sett finns det mellan 1000 och 1500 bilvrak på Gotland som ska bort, säger Lars Alm, kampanjledare på Stiftelsen Håll Sverige rent, som förra våren startade en riksomfattande de kampanj för att befria landet från bilskrotet. Målet är att 85 procent av alla skrotbilar ska ha återvunnits före år 2006. Gotland erbjuds nu att vara med: Vi räknar med att starta på Gotland efter sommaren.
Vi har inte haft kontakt med Gotlands kommun ännu, men vi räknar förstås med att man ska vara med. Hittills är det inget län eller kommun som tackat nej, fortsätter Lars Alm.
Alla skrotbilar i naturen är också ett kvitto på att någon begått ett brott mot lagen.
Att lämna sin bil vind för våg i markerna är en kriminell handling.
Det finns inga undantag eller kryphål i lagen, och vi har också rätt att ta hand om bilvraken om inte ägaren gör det själv. Men vi försöker förstås den smidiga vägen först, det är en moralisk fråga.
Övergivna skrotbilar är en stor belastning på miljön.
Dessutom har antalet skrotbilar ökat markant de senaste åren, säger Lars Alm.
Han påpekar att bilarna kan innehålla bland annat tungmetaller, motoroljor, plaster, batterisyror och andra farliga komponenter som istället borde återvinnas.
Att vraken dessutom är fula hör liksom till hela problematiken.
Att lämna sina uttjänta bil i naturen är att begå ett brott.
I lagens mening är det fråga om nedskräpning.
Sverige har historiskt sett varit bra på att rensa upp i naturen, bilägarna har också varit bra på att ta hand om sitt gamla skrot och förpassa det till just bilskroten.
Men på senare år har antalet skrotbilar ökat dramatiskt.
Kampanjledningen räknar med en tredubbling av antalet skrotbilar på två år.
Inom EU är bilvraken ett stort miljöproblem. Man räknar med att det finns upp till nio miljoner ton skrot drygt åtta miljoner bilar som inte tas om hand i regionen varje år.
För att göra det enkelt att anmäla en skrotbil, har kampanjen inrättat ett 02-nummer dit man kan ringa och anmäla sina fynd, antingen bilvrak som man upptäckt på annans mark, eller så kan man ringa och bekänna sina synder och på så vis, se till att bilen äntligen kommer bort.
Vraket forslar bort kostnadsfritt och hamnar på skroten där det tas om hand på ett miljöriktigt sätt.
Sedan kampanjen startade i maj förra året har mer än 30000 skrotbilar anmälts!
Den första etappen av kampanjen avslutades vid årsskiftet, då v ar man klara i Skåne, Dalarna och Norrbotten. Fyra län fortsätter in på det nya året, nämligen Västra Götaland, Värmland, Jämtland och Stockholms län. Flera nya län är väntas ansluta sig under början av 2002.
Resultatet är imponerande med tanke på de olika förutsättningar varje län har haft från de öppna vidderna i Skåne till de djupa skogarna i Värmland, säger Lars Alm.
Han tycker att allmänheten har gjort ett bra jobb genom att rapportera skrotbilar som står ute i skog och mark.
Nu försvinner bilarna från naturen, åker in i kretsloppet och återanvänds på ett miljövänligt sätt.
Hur kampanjen kommer att arrangeras på Gotland är ännu ett oskrivet kort.
Kommunerna på fastlandet har haft en tendens att försöka bolla ansvaret mellan sig. I bland är det tekniska förvaltningen som fått ett ansvar, det kan också bli stadsarkitektkontoret eller så har miljö- och hälsoskyddskontoret blivit kontaktlänken med kampanjledningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!