Ödesdag för söt- vattnet på norr
Kommunen vill mer än fördubbla uttaget av sötvatten från Bästeträsk, öns största sjö.En nödvändighet för en trygg framtida vattenförsörjning, menar kommunen. Hastigt och desperat, menar lokala vattenvänner.I går synade miljödomstolen planen och platsen.
Håkan Djurberg. Kommunens utredare har kommit fram till att det utökade uttaget av vatten från Bästeträsk som mest kan sänka vattennivån med 5 centimeter årligen, innan nederbörd och tillrinning höjer vattennivån igen. Efter två torrår kan nivån sänkas med 15 centimeter.
Foto: Rolf Jönsson
Det skulle ge ett ökat uttag med nästan 400 000 kubikmeter per år, vilket beräknas kunna sänka vattennivån med som mest fem centimeter, innan nederbörd och naturlig tillrinning höjer den igen.
Kommunen har sökt tillstånd enligt miljöbalken och miljödomstolen ska avgöra frågan. I går hölls huvudförhandling i Bungegården, som tillfälligt fick tjänstgöra som domstolslokal. Först fick kommunen, företrädd av advokat Mårten Bengtsson, presentera sin ansökan.
Efter samråd med bland andra länsstyrelsen, föreslår man ett alternativ som å ena sidan innebär en något längre och mindre praktisk dragning av nödvändiga vattenledningar, men som å andra sidan ger minsta möjliga inverkan på strandskydd, naturreservat och Natura 2000-områden.
Kommunen ser satsningen som en absolut nödvändighet för att bygga ut och trygga den framtida vattenförsörjningen på norra Gotland. Alla vattentäkter, pumpstationer och ledningar ska ingå i samma nät, från Martebo i söder till Fårö i norr, från Kappelshamn i väster till Slite i öster.
Först på tur är Fårösund och så siktar man på att om några år länka till Fårö, dit man i dagsläget under torra somrar får frakta över tusen kubikmeter dricksvatten med tankbilar.
Få protester
Förslaget har varit ute på remiss och inga tunga instanser har invänt. Länsstyrelsen berömmer samrådet och tror inte att vare sig natur, stensimpa eller flodkräfta hotas. Naturvårdsverket och Fiskeriverket är också nöjda, liksom Nordkalk, som perifert berörs via sin ansökan om kalkbrott vid näraliggande Ducker.
Under förhandlingarna hördes protester bara från Östra Gotlands vattenråd, vars ståndpunkt är att man ska "stoppa avvattningen på ön" och låta Bästeträsk vara öns sista stora orörda vatten. Rådet menade att det finns för många frågetecken och kallade kommunens agerande "hastigt och desperat".
Klart och oklart
Kommunens konsult Håkan Djurberg pratade i närmare två timmar om sin analys av nuläge och framtid. Han presenterade massor av konkreta siffror och statistik - ofta ifrågasatt av vattenrådet - men landade också i lägen där det i dagsläget inte går att ge exakta svar.
Bästeträsk är 40 kvadratkilometer stor, innehåller i snitt 18 miljoner kubikmeter vatten och omges av ett tillrinningsområde med ett stort antal grunda och djupa myrar. Det gör det svårt att slå fast hur träsket - och närliggande åar, myrar och sjöar - på sikt påverkas av uttag, reglering, torka och tillrinning.
Håkan Djurberg påpekade dock inför miljödomstolen att det dröjer upp till fem år innan man kan vara uppe i fullt uttag, vilket ger gott om tid att utvärdera och finslipa.
Dom meddelas den 14 oktober.
Ett 300 meter långt rör läggs ut i Bästeträsk nordöstra hörn.
Vattnet går via självfall till ett pumphus 50 meter upp på land.
En grusväg på 45 meter dras från befintlig skogsväg i naturreservatet, till pumphuset.
Vattenledningen går via grusvägen 1 kilometer genom naturreservatet, sedan parallellt med asfaltvägen mellan Ar och Hau träsk.
Vid Hau träsk - som liksom Bästeträsk är grundvattentäkt - dras ledningen norr om sjön, fram till slutmålet: vattenverket i Hau.
Vattnet går via självfall till ett pumphus 50 meter upp på land.
En grusväg på 45 meter dras från befintlig skogsväg i naturreservatet, till pumphuset.
Vattenledningen går via grusvägen 1 kilometer genom naturreservatet, sedan parallellt med asfaltvägen mellan Ar och Hau träsk.
Vid Hau träsk - som liksom Bästeträsk är grundvattentäkt - dras ledningen norr om sjön, fram till slutmålet: vattenverket i Hau.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!