Ödins försvinner men Ödins blir kvar

Efter 157 år lämnar nu släkten Ödin skinnbutiken vid Almedalen.Men verksamheten drivs vidare av Eva Bjersander.

LÄMNAR ÖVER. Hans-Olof Ödin är femte och sista generationen Ödin. Nu lämnar han över till Eva Bjersander.

LÄMNAR ÖVER. Hans-Olof Ödin är femte och sista generationen Ödin. Nu lämnar han över till Eva Bjersander.

Foto: Krister Nordin

Gotland2009-09-01 04:00

- Och namnet Ödins garveri kommer att bli kvar, säger hon.

Hans-Olof Ödin är den femte, och sista, generationen som drivit butiken och skött hanteringen av skinn.
- Jag har inga barn, och mina syskonbarn är inte intresserade av att ta över. Så det har känts lite tungt. Men nu känner jag mig trygg när Eva tar över, förklarar han.

Här ville hon jobba
De lärde känna varandra 1988. Eva Bjersander var 23 år och när hon kom in på Ödins garveri kände hon att här ville hon jobba. Det luktade så gott.
- Hanteringen av skinn är ganska tung och Hans-Olof hade nog tänkt sig en kille med muskler. Men jag tjatade och tjatade och till slut gav han med sig, berättar Eva Bjersander.
Hon visade att hon klarade jobbet och blev kvar på heltid till 1996. Då började hon på Stenebyskolan i Dalsland för att lära sig mer om skinn. Hon var en av tolv som antogs, bland 120 sökande. Och hon gick ut som kursetta. Efter det gick hon ytterligare ett år på skolan, som specialelev.
- Jag hade tänkt återvända till Gotland, men sockerbruket i Roma hade lagts ned och min man fick jobb på ett sockerbruk i Skåne. Så vi flyttade till Eslöv.

Stipendium
Tillsammans med en kurskamrat startade hon företaget Två skinnare. De sydde i skinn och sålde i egen butik, men höll också kurser bland annat i hemslöjdens regi. Hösten 2004 gick Eva Bjersander en ettårig utbildning på Malmö tillskärarakademi. 2007 fick hon ta emot Årets hemslöjdsstipendium i Skåne.
I maj flyttade familjen hem till Gotland igen och hon var välkommen till Ödins garveri.
Garveri har det inte varit sedan 1974, då huset byggdes om till butik och ateljé.
- Men det började i det här bulhuset, som är byggt cirka 1725. Då stod det vid Bolex i Eskelhem där min farfars farfar bodde. Han var sjökapten också och efter att ha varit ute i ett örlogskrig i södra Östersjön och sett garverier i Europa bestämde han sig för att flytta huset till Visby och satsa lite större än det tidigare bondgarveriet. Och här har det stått sedan 1852, berättar Hans-Olof Ödin.
De gotländska lammskinnen är basen i verksamheten. De köps från lantbrukare och slakteriet i Visby. Råa skinn som saltats för att hindra att de ruttnar. Vid Ödins tas de sedan om hand, trimmas, saltas om och märks innan de skickas till Tranås för beredning.

Gammal teknik
Eva Bjersander designar och syr i skinn.
Hon trycker också på skinn med en gammal teknik som hon lärt sig av en kvinna från Norge.
- Jag tycker om att göra bruksplagg vackra, ta ett steg till. Det tilltalar mig, säger Eva Bjersander.
Hans-Olof Ödin, som är 67 år, kommer att finnas kvar i verksamheten det närmaste året.
- Men nu slipper jag betala räkningarna, säger han.

Fakta

GARVNING
Garvning är en kemisk process som omvandlar hudar till läder.
Det är en form av konservering som syftar till att göra lädret starkt, smidigt och motståndskraftigt.
Genom saltning, torkning eller nedkylning konserveras först djurhuden för att förhindra förruttnelse. Vid garvningen görs konserveringen mera permanent.
Garvning är inte bara ett hantverk, utan också en vetenskap eftersom det i grunden handlar om kemiska processer. Stabilisering av proteinkedjorna är garvningens viktigaste uppgift.
Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om