Oenighet om åtgärderna för de många timanställda
Kommunen använder sig av timanställda i enormt stor utsträckning. Är detta rimligt och vad tänker du göra åt situationen.Det frågade Lars Thomsson kommunalrådet Sonia Landin.Han menade att hon misslyckats. Hon höll inte med.
Hon ville dock korrigera det av Thomsson angivna antalet timanställda till 2 632 och antalet arbetade timmar till 863 000 genom att ta bort bland andra deltidsbrandmän, anhörigvårdare och personer som anvisats i arbetsmarknadsåtgärder. Vid en jämförelse januari-oktober 2004 med samma period 2005 har det skett en minskning med 161 000 timmar.
- Trots det en alltför hög siffra, menade hon och framhöll att arbetet för att minska antalet visstidsanställda och öka antalet tillsvidareanställda måste fortsätta.
- Svaret är ett erkännande att man misslyckats, menade Thomsson.
- Jag erkänner inte något misslyckande men att det inte går tillräckligt fort, jag är kanske mer otålig än du, förtydligade Landin.
- Det förvånar mig att du säger att det är ett prioriterat arbete men inte visar resultat. Mitt omdöme kvarstår: ett misslyckande.
Nu gav sig andra ledamöter in i debatten. Torgny Lihnell, (mp), menade att siffran 2 632 måste analyseras för att man ska kunna ta ställning till hur stor gruppen är som kommer i kläm.
- Många jobbar en halvdag eller en dag i veckan.
Kommunalråder Björn Jansson, (s), menade att Thomsson gjort det väldigt lätt för sig och sökt ta politiska poänger genom att peka ut Janssons "fögderi" (social- om omsorgsnämnden) som största "timsyndare".
- Vi har ett gammalt arv, många jobbar på timtid och det söker vi få bort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!