Oenighet om åtgärderna för de många timanställda

Kommunen använder sig av timanställda i enormt stor utsträckning. Är detta rimligt och vad tänker du göra åt situationen.
Det frågade Lars Thomsson kommunalrådet Sonia Landin.
Han menade att hon misslyckats. Hon höll inte med.

Gotland2005-12-13 06:00
Bakgrunden är att det i augusti 2005 fanns 4 675 personer registrerade som timanställda i kommunen som tillsammans arbetade över en miljon timmar. En mycket osäker och otrygg tillvaro, menade Lars Thomsson, (c), och interpellerade Sonia Landin, (s), ordförande i personalpolitiska utskottet.
Hon ville dock korrigera det av Thomsson angivna antalet timanställda till 2 632 och antalet arbetade timmar till 863 000 genom att ta bort bland andra deltidsbrandmän, anhörigvårdare och personer som anvisats i arbetsmarknadsåtgärder. Vid en jämförelse januari-oktober 2004 med samma period 2005 har det skett en minskning med 161 000 timmar.
- Trots det en alltför hög siffra, menade hon och framhöll att arbetet för att minska antalet visstidsanställda och öka antalet tillsvidareanställda måste fortsätta.
- Svaret är ett erkännande att man misslyckats, menade Thomsson.
- Jag erkänner inte något misslyckande men att det inte går tillräckligt fort, jag är kanske mer otålig än du, förtydligade Landin.
- Det förvånar mig att du säger att det är ett prioriterat arbete men inte visar resultat. Mitt omdöme kvarstår: ett misslyckande.
Nu gav sig andra ledamöter in i debatten. Torgny Lihnell, (mp), menade att siffran 2 632 måste analyseras för att man ska kunna ta ställning till hur stor gruppen är som kommer i kläm.
- Många jobbar en halvdag eller en dag i veckan.
Kommunalråder Björn Jansson, (s), menade att Thomsson gjort det väldigt lätt för sig och sökt ta politiska poänger genom att peka ut Janssons "fögderi" (social- om omsorgsnämnden) som största "timsyndare".
- Vi har ett gammalt arv, många jobbar på timtid och det söker vi få bort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om