"Oerhört allvarligt"

En av Livsmedelsverket utsedd veterinär anmälde i november i fjol att han misstänker att en gris kan ha kokats levande vid svinslakt på slakteriet i Visby.

foto: TT

foto: TT

Foto:

Gotland2009-03-17 10:51

- Vi kan bara hoppats att grisen hade dött av bedövningen innan, säger Livsmedelverkets regionchef för bland annat Gotland, veterinär Henrik Björnfoth.

Tillsynsmyndighetens veterinär på Scan i Visby, Abdulwahab Mehdi, skriver avvikelserapporter till Livsmedelsverket avseende djurskydd. Den 11 november 2008 gjorde han en anmälan om brister i djurskyddet vid svinslakt. I anmälan beskrivs det hur man inte tror att djuret avlivades efter bedövning och före skållning.

Innan grisen ska avlivas på slakteriet, genom avblodning, bedövas den. I vissa fall dör grisen redan av bedövningen. Men grisarna kan mycket väl vakna ur en bedövning - och i detta fall i november i fjol, hade troligtvis inte grisen avlivats före den skållades.

- Det är oerhört allvarligt om grisen skållats, vattnet håller en temperatur på mellan 57-59 grader och det är mycket smärtsamt för djuret, säger Henrik Björnfoth.

Någon ansvarig på Scan i Visby har ännu inte gått att nå. Margaretha Thorgren, informationsdirektör på Scan, säger till Ekot:

- När det gäller ökad effektivitet på våra slakterier så får det aldrig innebära en försämrad djuromsorg. Det är jätteviktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om