"Oerhört bra kompetens frigörs från försvaret nu"
Trygghetsstiftelsen är i gång med förberedelser för de 600 personer som berörs av nedläggningen av P18. -Vi har inlett ett samarbete med alla berörda parter och är redan i gång. Vi kommer att dammsuga arbetsmarknaden på Gotland för att hitta lösningar till alla som drabbas här, säger Lisa Nordström. Hon är den konsulent från Trygghetsstiftelsen som tillsammans med försvarsmakten samordnar omställningsarbetet i Visby.
- Det är oerhört bra kompetens som frigörs från försvaret nu. Och det är viktigt att trycka på med alla gemensamma krafter på Gotland för att man ska ta tillvara den. Det var bättre arbetsmarknad här förra gången personer sades upp. Nu blir det svårare. Men vi kommer att lägga ned mycket energi på att hitta både nya arbetsplatser och praktikplatser till de berörda som ska hitta nya arbeten. Och därför måste vi agera annorlunda nu än förra gången.
Personliga kontakter
Trygghetsstiftelsens arbete bygger mycket på personliga kontakter. Man har haft en seminarieserie med länsstyrelsen och gått igenom bransch för bransch för personerna på regementet.
Projektet Gutekraft som Trygghetsstiftelsen är med och finansierar har startat. Det består av tre killar som dammsuger marknaden efter jobb, arbetsförmedlingen är också engagerade i projektet. Det handlar bland annat om att hitta möjligheter bland småföretagen även om de inte annonserar ut lediga tjänster.
Av de berörda har 180 fortsatt anställning inom försvaret, 40 personer går i tidig pension, 70 har hittat ny sysselsättning, 250 som blev uppsagda i går har inte hittat ny sysselsättning, 60 på servicekontoret sägs upp 1 april nästa år, 20 personer fick sin uppsägning från Fortifikationsverket i går.
-Många som varit anställda inom försvaret har fått arbete. Några exempel på vad de kommer att göra är: trafikinspektör, säljare, it-specialist på Svenska Spel, trainee till Ikea Ryssland, busschaufför, begravningsentreprenör, Skanska, skeppsmäklare, chefutvecklare, smed, skolledare, sjukgymnast, kock och flera andra yrken, säger Lisa Nordström.
Finansierar utbildning
Trygghetsstiftelsen finansierar några nationella projekt, polisutbildning och utbildning till skolledare. Utbildningen till skolledare pågår i 26 veckor. Fyra personer från Gotland deltar i den utbildningen. Polisutbildningen tar 1,5 år och sker delvis på distans, den är ett samarbete mellan försvaret, polisen och Trygghetsstiftelsen.
Det handlar om att 100 officerare tas in i en extra omgång, 50 i Stockholm och 50 på Växjö universitet. Gotland har tio personer i polisutbildningen. Två från Gotland utbildas till ICA-handlare hos ICA-skolan och två utbildas till it-tekniker.
Pendlingsorter
Utvald personal från de tre förbanden har bildat en omställningsgrupp. Lisa Nordström träffar gruppen varje vecka och skapar bra arbetsformer för att tillsammans hitta lösningar för de drabbade. Arbetsförmedlingen har också involverats.
Nu pågår samarbete och diskussioner med länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, kommunen, Almi och lokala utbildningsföretag. Lanshövdingen är engagerad i att hitta ersättningsarbetsplatser. Parterna kommer också att titta på de orter som det är möjligt att pendla till, Oskarshamn, Nynäshamn, Södertälje och Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!