Offentligt möte om utökad produktion
På torsdagen hade miljöprövningsdelegationen ett offentligt möte i Klintehamns församlingshem. Orsaken är att Foodmark Sweden AB ansöker om utökad produktion av salladsprodukter och grönsakskonserver. Det var flera närboende som kom till sammanträdet för att framföra sina åsikter om olägenheter från anläggningen.
Miljöprövningsdelegationen sammanträder under friare former än miljödomstolen och styrs av miljöbalken.
Foodmark lämnade in sin ansökan i maj 2001 och på torsdagen hade miljöprövningsdelegationen ett offentligt sammanträde i Klintehamn med representanter från Foodmark, kommunens miljö- och hälsoskyddskontor, tekniska förvaltningen samt fastighetsägare som bor i närheten av Foodmarks anläggning. De omkringboende har tidigare gjort gällande att de störs av buller och lukt från anläggningen.
<span class=MR>"Flyttar inte till Gotland"</span>
Mikael Larsson, Foodmark, berättade om det norskägda företaget som ingår i koncernen norska Agra vilken omsätter två miljarder svenska kronor och har sammanlagt 900 anställda. I Sverige finns det tre anläggningar, centrallagret i Jordbro samt anläggningarna i Spånga och i Klintehamn på Gotland.
Omsättningen i Sverige är cirka 400 miljoner kronor och man har i Sverige cirka 150 årsanställda varav en hel del är säsongsanställda.
På Gotland tillverkas konserver, all sorts potatissallad och rödbetssallad.
Tidigare har Foodmark framfört planer på att lägga ned Spånga och flytta verksamheten till Gotland men enligt Mikael Larsson har man numera lagt dessa planer på is.
Vi var väl optimistiska när det gällde koncessionsansökan, förklarade Mikael Larsson vid torsdagens sammanträde.
Vid Spångaanläggningen hann man dock genomföra MBL-förhandlingar och man sa upp all personal men det blir alltså ingenting av med satsningen i dagsläget.
Vi kan dock inte säga vad som händer om två-fem år, sa Mikael Larsson.
<span class=MR>Oro för avloppsvatten</span>
Den ansökan som nu behandlas gäller utökad produktion i Klintehamn samt lagring och bevattning med processavloppsvatten på fastigheten Klintebys 3:1 samt 1:4 i Klinte.
Vid kommunens miljö- och hälsokontor har man tillstyrkt Foodmarks ansökan men vid tekniska förvaltningen hyser man farhågor när det gäller avloppsvattnet och en situation där lagringsdammarna är fulla och det kommunala avloppsnätet måste ta hand om avloppsvattnet.
Skulle det kommunala reningsverket i Klintehamn vid ett sådant tillfälle vara utsatt för en störning så kan man helt enkelt inte ta hand om avloppsvattnet från Foodmark.
Några av de omkringboende framförde sina åsikter och framhöll att vissa har dricksvatten som är odugligt på grund av dammarna och det bullrar från anläggningen. En av fastighetsägarna framhöll att Foodmark borde komma tillrätta med de olägenheter som finns idag istället för att ansöka om en ökning av produktionen.
Mats-Ola Jespersson, Foodmark, berättade om den produktion som finns idag vid anläggningen. Foodmark använder cirka 100000 kubikmeter vatten från det kommunala nätet. Enligt tekniska förvaltningen är det inga problem med att förse anläggningen med vatten eftersom vattenförbrukningen på Gotland har blivit mindre numera.
Det framfördes att drifttiderna vid anläggningen är flexibla men under högsäsong gäller kl 06.00-00.00 varav de två sista timmarna är städning av anläggningen.
Anläggningens rökgaser under ett år innehåller följande enligt Foodmarks representanter; kväveoxid 1,8 ton, koldioxid 2336 ton och svaveldioxid 1,4 ton.
De lukter som de omkringboende klagar över kommer från avfallsfickor, kryddrum, anläggningens eget reningsverk med dammarslamdammar och lagringsdammar.
<span class=MR>"Invasion av råttor"</span>
En av fastighetsägarna frågade om man ändrat på avfallsrutinerna vid anläggningen eftersom hon har fått en invasion av stora råttor på sin fastighet.
Hon fick till svar att inga ändringar har gjorts mer än att man har flyttat container för papper och plast inom området.
Mats-Ola Jespersson förklarade att i det stora hela gäller ansökan att få ihop två avloppssystem till ett enda med eget reningsverk och lagringsdammar.
Det gäller dock att få rätt balans på de bakterier som ska bryta ned det organiska avfallet i vattnet och detta behärskar man inte fullt ut vid anläggningen i Klinte, erkände Mats-ola Jespersson. Störningar vid eget reningsverk medför att orenat vatten hamnar i lagringsdammarna. Dessa dammar rymmer 120000 kubikmeter.
De åtgärder som Foodmark sätter in är bl a larm vid pumpstopp, ny fettavskiljare med bättre kapacitet, analys av dammarna och tillsyn. Slammet i dammarna läggs ut på åkermark efter analys, berättade Mats-Ola Jespersson.
Han sa vidare att Foodmark tar årliga dricksvattenprover i fastigheterna intill anläggningen.
En av fastighetsägarna påpekade att han kände oro för dricksvattnet och att hans dricksvatten luktar illa trots att det har noterats i protokollet att vattnet inte har någon lukt.
Han hade en vattenflaska med sig som skickades runt på sammanträdet så att alla kunde få lukta i den.
Något beslut togs inte av miljöprövningsdelegationen vid torsdagens sammanträde.
Nu ska delegationen gå igenom alla fakta som kommit fram skriftligen samt vid torsdagens sammanträde och ett beslut kanske kan fattas innan årets slut
Foodmark Sweden AB har lämnat in en ansökan om utökad produktion i Klinte och på torsdagen hade miljöprövningsdelegationen ett offentligt sammanträde i Klintehamn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!