Offrar lovet

Sista veckan på sommarlovet väljer 16 tjejer att gå i skolan för att pröva på teknik. Den speciella kursen heter "tjejer och teknik".

Gotland2006-08-15 06:00
Det är för att ge deltagarna en inblick i vad det innebär att studera med teknisk inriktning som kursen hålls på Christopher Polhemgymnasiet.
- Det är en kul grej att pröva på det här, säger Therése Persén från Lärbro.
Sågduset virvlar och det är full fart i verkstaden vid Christopher Polhemgymnasiet. Det hamras och spikas och ljuder av maskinsågar när eleverna tar plats för att ta sig an dagens uppgift som är att göra en spegel.
- Jag ville vara med och testa. Jag har träslöjd i skolan och det är kul, säger Therése Persén.
Eleverna som samlats kommer från hela ön för att få pröva på de tekniska gymnasie-programmen. Veckans två första dagar ägnas åt trähantering.
- I år gör vi speglar, ett bygge som kan vara roligt att få med hem, berättar Leif Svangren som är lärare på byggprogrammet.
När spegeln växer fram ur träbiten blir det också träning i de grundläggande kunskaperna i att mäta, rita, såga, skruva och spika.
- Det här handlar ju om att få tjejerna att vilja pröva och känna att det är roligt att hantera materialet. Hittills vad jag sett är de vassa och på hugget, säger Leif Svangren.
Eleverna ska börja nian till hösten och i nästa vecka är det dags för eleverna vid byggprogrammet att använda lokalerna här, och då är det betydligt färre tjejer i kurserna.

Få kvinnliga studenter
- I tvåan har vi två tjejer, och i trean en. Det skulle behöva vara fler, arbetsklimatet blir bättre, säger Leif Svangren.
Innan sommaren såg Sara Borre från Eke informationen om kursen på anslagstavlan i Högbyskolan i Hemse. I dag är hon igång och sågar av en bräda till spegel-uppgiften.
- Jag anmälde mig eftersom jag tycker det är kul att arbeta i trä och att måla. I sommar har jag målat fönster hemma på ladugården, och jag har varit med och byggt på verandan. Men jag vet inte riktigt vilket jag vill satsa på ännu, säger Sara Borre.
Johanna Hellgren från Hörsne försökte komma med på kursen redan förra året då även elever som gick ut sjuan bjöds in. Men det blev för många anmälningar, och alla kunde inte få vara med.
- Jag har väntat och sökt i år igen, men i första hand är det design, film och media jag är intresserad av, säger Johanna Hallgren.
Resten av veckan kommer eleverna att få pröva på el-, dator- och fordonskunskap samt även teknikprogrammet med design, film och mediainriktning.
Kursen finansieras med stadsbidrag och summan på 15 000 kronor utgår för omkostnaderna i samband med att högstadieflickorna prövar på de teknikinriktade kurserna. För pojkar som vill prova på kvinnodominerade yrken finns ingen liknande satsning.
- Vi har nuddat vid tanken om att en liknande satsning skulle kunna göras för pojkar, exempelvis inom förskoleverksamheten. Våra tankar får faktiskt stöd i ett betänkande om jämställdhet i förskolan som lämnats till utbildningsdepartementet, säger Toni Annas som är kompetensutvecklare inom barn-och utbildningsförvaltningen.
En vårdinriktad prao där deltagarna får lära om olika inriktningar och jobb inom vården finns, men här deltar både pojkar och flickor under prao-perioder.
- Jag tror inte på ett riktat stadsbidrag för att få in killar på kvinnodominerad yrken. Det är bättre att satsa på att få in tänkandet och resurserna direkt in i undervisningen i skolan, säger Brittis Benzler (v) som är kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om