Öga mot öga i skogsbrynet

Tidigt i går morse mobiliserade Fältbiologerna sina grupper i en kraftsamling för att protestera mot avverkningen och den tänkta kalkbrytningen vid Ojnareskogen. Finansmannen Joachim Kuylenstierna sponsrade med transport till platsen.

Foto: Gunnar Brittse

Gotland2012-08-07 04:00

En första grupp motståndare mötte skogsavverkarna från Mellanskog redan vid femtiden på morgonen. Tre timmar senare konfronterade gruppen röjarbetarna. De hade fått order om att avbryta när de stöter ihop med demonstranterna och avlägsnade sig genom skogen.

- Visst är det något som är galet, men de har ju fått tillstånd, säger en anonym skogsavverkare till GT.

De hade förhållningsorder om att inte uttala sig. Mellanskog och Nordkalks lade locket på, men anställda dokumenterade själva aktionen. Från båda sidor av konflikten märktes en tydlig anspänning och irritation.


Entreprenör med buss
En som valt att ta parti är entreprenören Joachim Kuylenstierna.

Han hade tillsammans med kollegan Daniel Heilborn hyrt en buss som transporterade ett femtiotal personer från Visby till Ojnare under morgonen.

Tillresta demonstranter anslöt från fastlandet och fler väntas komma under dagen.

- Jobben är inget argument i den här frågan. Det är ju inte ens särskilt många jobb det handlar om, säger Joachim Kuylenstierna.

Han är övertygad om att det lämpligaste för Ojnareskogen är att bli naturreservat.

När gruppen med protesterande, ett 70-tal,, kom fram till avverkningsmaskinen vid den röjda gatan till transportbandet fick skogsmaskinen avbryta sitt arbete.

Vid elvatiden anlände polisen för att föra dialog med demonstranterna.

- Vår uppgift är att sköta kommunikationen här på plats. Demonstranterna har rätt att nyttja allemansrätten, men de får inte störa på arbetsplatsen, säger Christian Karlsson, polisassistent, och fortsätter:

- Vi har uppmanat till att inte stå i vägen, men vi kommer inte att plocka bort någon i nuläget. Vårt tillvägagångssätt är viktigt, vi kan inte bara rusa in, säger han.


Länet får kritik
Inte bara Nordkalk drabbas av demonstranternas vrede. Även länsstyrelsen har fått kritik av för att inte sköta sitt uppdrag som tillsynsmyndighet.

Länsledningen ska hålla ett möte där man ska behandla kritiken.

- Vi har åkt upp till Ojnare och kollat oljespillet i en bäck och tagit vattenprover. Resultatet får sedan visa hur vi går vidare, men vi kommer att agera, säger Anna-Lena Fritz, chef för natur- och friluftslivsenheten samt ansvarig för naturvård på länsstyrelsen.

Demonstranterna lämnade området på måndagskvällen.

-Vi har dragit oss tilbaka för att planera hur vi ska lägga upp den fortssatta kampen. Vi har flera alternativ, säger Alva Snis Sigtryggsson från Fältbiologerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!