Ohälsan måste stoppas nu
Arbetsgivarna måste ta ettansvar också för de långtidssjuka. Det räcker inte med att man från 1 juli i år har detekonomiska ansvaret ocksåför den tredje sjukskrivningsveckan.Det anser Jan Grönlund, statssekreterare på näringsdepartementet och arbetslivsminister Hans Karlssons närmaste man. Han framförde detta när han i går vid ett frukostmötei Visby inledde en temadagom hur man ska få tillbaka funktionshindrade i arbete, "En arbetsmarknad för alla". Grönlunds tal tog upp regeringens deklarerade kampmot ohälsan.
Det var den modell som valdes. Det var ingen idealisk lösning, sa Jan Grönlund.
<span class=MR>Filas på</span>
Men det räcker inte att arbetsgivarna fått ta kostnaderna också för tredje sjukskrivningsveckan. Det filas på ett förslag där man också får ta ansvaret för långtidssjukskrivningarna genom ett slags nollsummespel.
De som gör mycket för att få tillbaka långtiddssjukskrivna i arbete ska tjäna på detta. Det ska ske genom sänkta arbetsgivaravgifter. Men det gäller att hitta ett system där man stimulerar arbetsgivare till att få tillbaka folk i jobb, sa Jan Grönlund.
Regeringens kamp mot ohälsan, eller som Jan Grönlund hellre vill kalla det för, arbetet för ökad hälsa i arbetslivet, består av tre delar. Det gäller översyn av sjukförsäkringen, arbetsgivarnas ansvar för arbetsmiljön och arbetsplatserna och vad man kan göra där.
Sammantaget kostar långtidssjukskrivningarna samhället enorma belopp. Den största sjukorsaken är enligt Jan Grönlund fortfarande förslitningsskador, inte utbrändhet.
<span class=MR>Många i pension</span>
Samtidigt vet man att stora pensionsavgångar står för dörren och att allt fler blir allt äldre. Därför måste fler arbeta. Att få fler långtidssjukskrivna tillbaka i jobb är en viktig väg att gå.
Men sedan finns den rent mänskliga aspekten på att folk är borta från jobbet. Det är svårt att acceptera. Det måste finnas plats för alla. Det är mycket lidande, sa Jan Grönlund.
Han tog också upp hur viktig arbetsplatsen som har en oerhört viktig roll när det gäller att kunna komma tillbaka efter sjukdom. Många tappar kontakten vid långtidssjukskrivning.
Det som görs på arbetsplatsen är viktigt och detta sätter vi mer fokus på framöver. Att sjukskriva på deltid är ett bra sätt att hålla kontakt med arbetslivet. Det är ett bra instrument.
Statistiken visar att det är alldeles för höga siffror när det gäller långtidssjuka. Men det finns tecken på att det håller på att vända, bland annat har deltidssjukskrivningarna ökat, sa Jan Grönlund.
Den socialdemokratiska regeringen och dess samverkande partners, vänsterpartiet och miljöpartiet försöker nu hitta olika lösningar för att få fler i arbete.
Detta gäller också de funktionshindrade. Två utredningar är tillsatta, en om Samhall, en om lönebidragen. En proposition ska komma nästa år. Man ser också över huvudmannaskapet för försäkringskassan liksom man ser över regelsystemet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!