Under torsdagen flyttade hela Nordkalkrättegången ut i den skog som hela processen handlar om. Det var första gången som domstolsledamöterna såg de olika platserna på riktigt.
– Det här är en jätteviktig del i domstolsprocessen. Det är svårt att få en bild av hur det faktiskt ser ut här utifrån berättelser och skriftliga redogörelser, säger Krister Mild, som är biolog på Naturvårdsverket.
De är starkt kritiska till att Nordkalk vill starta ett kalkbrott just i det aktuella området.
– Vi på Naturvårdsverket är väl tillsammans med länsstyrelsen de största kritikerna till det här. Vi anser att det omöjligt att bedriva verksamhet här utan att skada naturen i området, och de skyddsåtgärder som Nordkalk pratat om kommer inte att fungera, säger Krister Mild.
Domstolsledamöterna gjorde tidigt under dagen klart att de inte ville höra någon pläderande argumentation under synen. De ville endast se de aktuella platserna. Det omkring 70 personer stora följet fick först se Bästeträsk, som är norra Gotlands dricksvattenreserv. Nästa stopp blev Tvärlingsmyr. På både platserna råder delade meningar om hur ett eventuellt kalkbrott skulle påverka miljön. Motståndarna menar bland annat att flera unika organismer och växter på platserna skulle drabbas, medan Nordkalk anser att det inte skulle påverka nämnvärt.
Det tredje stoppet under synen blev de provbrott som Nordkalk borrat. Därefter vallades följet i skogarna runt provbrotten. Med på synen fanns Nordkalks projektledare Håkan Pihl.
– Det här området är så stort att det borde finnas utrymme för både natur, och den för Gotland så viktiga kalkbrytningen.
Han är nöjd med rättegångens utveckling än så länge.
– Vi har fått lägga fram vån syn och tolkning av processen. Vi har stor tillförsikt till att det här äntligen kommer att ge ett tillstånd. Självklart hoppas vi att det här blir klart redan i den här instansen, men jag tror risken för överklaganden är stor, säger han.
Även Johan Öberg, som är advokat för några av motståndarna till kalkbrottet, tror att ärendet kan komma att överklagas, oavsett hur domen blir.
– Det här är inte den slutgiltiga striden. Den kommer att ske i nästa instans, som är miljööverdomstolen. Så det här som pågår just nu är i princip bara skuggboxning, menar han.
Hur tycker du rättegången gått hittills för er del?
– Det har gått mycket bra tycker jag. Det är stor skillnad mot tidigare processer, bland annat är det fler geologer som säger att det här inte kommer att fungera den här gången. Det är svårt för domstolen att vifta bort något som fyra olika geologer påstår.
- Det är orimligt att Nordkalk får tillstånd om man går efter miljöbalken. Skulle de få tillstånd är det inte juridik, då är det politik, säger han.
Under torsdagseftermiddagen var rättegången tillbaka i förhandlingssalen. Då fick Nordkalk chans att bemöta sina motparter. Under fredagen, som är den sista rättegångsdagen, gör samtliga parter sina slutanföranden. Dom beräknas falla i mitten av maj.