På Gotland är det vattnet. I Lapplands fjällvärld är det betesmarkerna som hotas när gruvdrift planeras.
I båda fallen saker som är helt avgörande för fortsatt liv i områdena.
Daniel Heilborn och ytterligare sju personer från Rädda Ojnareskogen har under den gångna veckan besökt de två samebyarna Girjas och Leavas i Kebnekaiseområdet.
Här vill ett kanadensiskt gruvbolag provborra för nya stora malmfyndigheter. Fyra stora dagbrott planeras.
- Brotten kommer, om de blir verklighet, att helt skära av renarnas betesmarker. Hela rennäringen i området hotas. Människor kommer inte att kunna bo kvar, säger Daniel Heilborn.
Häromdagen fick han följa med på en flygtur över området. Och det hörs, trots en knastrig telefonkontakt, att han blev starkt berörd av det han såg.
- Det handlar om en helt obruten fjällvärd. Ett område som klassas som mycket skyddsvärt. Men det bryr man sig inte längre om, eftersom det även är ett riksintresse för mineraler. Problematiken häruppe har verkligen många beröringspunkter med vår kamp på Gotland för Ojnareskogen, säger Daniel Heilborn.
Vad man bland miljökämparna på Gotland nu oroas över är det lobbyarbete, man vet pågår inom kalkindustrin för att få även kalkbrytning att lyda under minerallagen i stället för som idag gruvlagen.
- Enligt minerallagen behöver man inte ens äga den mark där man vill bryta. Och det ser vi som en fara, säger Daniel Heilborn.
Daniel Heilborn och hans kamrater var i går på väg tillbaka till Gotland. Och Idag, lördag flyger tre representanter för samebyarna till Gotland för att dels besöka demonstranterna i Ojnareskogen och dels delta i ett seminarium på Almedalsbiblioteket.