Ojnareprotest i rätten

Daniel Heilborn, åtalad aktivist, skötte sitt eget försvar i rätten.

Gotlands tingsrätt fylldes med mammor, pappor, barn.

Gotlands tingsrätt fylldes med mammor, pappor, barn.

Foto: Krister Nordin

Gotland2013-02-05 14:26

Ett uppbåd av supportrar mötte i entren till tingssalen när rättegången inleddes på tisdagen mot Daniel Heilborn, en av de aktivister som åtalades efter att ha klättrat upp i ett träd för att förhindra avverkningen av skogen i täktområdet vid Ducker i Bunge.

 
- Har man rent mjöl i påsen behövs ingen försvarare, förklarade Heilborn det faktum att han inte hade något juridiskt ombud vid sin sida innan han trädde in i salen.
Därinne tränger ett femtiotal människor ihop sig i bänkarna, varav en handfull barn.

 Något av besöksrekord, konstaterade rättens ordförande Mikael Mellqvist innan han överämnade åt åklagaren att inleda.

Vägrade lyda

Åklagaren tog avstamp i Ojnarelägret den 28 augusti 2012, då den åtalade "underlåtit att efterkomma polisens befallning genom att klättra upp i träd och vägrat komma ned."

Åklagaren konstaterar att den åtalade erkänner gärningen men motsätter sig ansvar.
Gärningen beskrivs enkelt men utförligt: han klättrade i ett träd, en polisman nedanför uppmanade honom att komma ned, vilket han gjorde först när polisen bröt för dagen.

Förhindrade avverkning

Heilborn uppmanas att berätta själv:

– Jag anser att under de här dagarna så avverkade man alldeles för mycket skog. Jag försökte informera poliserna och bringa klarhet i ifall de hade koll på vilka områden som fick avverkas. Det verkade inte som de hade det. När jag klättrade upp i trädet var det för att ytterligare påvisa deras okunskap och tvinga dem att ta reda på mer om Nordkalks tillstånd.

Daniel Heilborns poäng är alltså dels att poliserna agerade utan att känna till hur stora områden Nordkalk hade rätt att avverka, och dels att han själv förhindrade otillåten avverkning genom att sitta i trädet.
Att han satt där, i tre timmar, och att han trots fem tillsägelser vägrade lyda polisens uppmang bekräftar han.

Poliser bekräftade

Efter att Heilborn hörts rings två polismän upp för att vittna.
Den förste bekräftar den åtalades beskrivning av vad som hände den 28 augusti, och slår klart och tydligt fast att han haft en dialog med den åtalade och att denne fått klart för sig att han begick ett brott både genom att uppehålla sig innanför avspärrningar och genom att inte hörsamma uppmaningen att komma ned från trädet.

Den andre polismannen ger å sin sida stöd för Heilborns tes att Mellanskog avverkade mer än de möjligen hade rätt till. Han berättar att han frågade en maskinförare hur länge de skulle avverka varpå denne svarade:"Vi avverkar så länge polisinsatsen pågår".
Polismannen säger själv att han på plats reflekterade över att skogsbolaget möjligen var i färd med att missbruka polisinsatsen och att han därefter uppmanade aktivisterna att med gps mäta området som avverkas.

Erkänner i sak

Åklagaren avslutade med att yrka på fällande dom för ohörsamhet mot ordningsmakt, och menar att den åtalade ska avkrävas 30 dagsböter för detta.

Daniel Heilborns slutord blev:
- Jag anser att jag inte ska dömas för det här brottet. För det kan vara så att det var avverkningen som var ett brott som jag förhindrade.

Dom meddelas om en vecka, tisdagen den 12 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!