Ökad efterfrågan på biogas leder till nyanställningar

Sedan kollektivtrafiken gick över till gasdrift har efterfrågan på biogas fördubblats. Det har gett Biogas Gotland och BroGas mer att göra. Med målet inställt på en klimatvänligare värld vill de nu anställa fler personer.

För att möta den ökade efterfrågan på biogas väljer Biogas Gotland och BroGas att expandera och nyanställa. "Vi har expanderat rätt hårt under nästan tio år", säger grundaren Magnus Ahlsten.

För att möta den ökade efterfrågan på biogas väljer Biogas Gotland och BroGas att expandera och nyanställa. "Vi har expanderat rätt hårt under nästan tio år", säger grundaren Magnus Ahlsten.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2020-07-09 20:10

Sedan Magnus Ahlsten startade Biogas Gotland och BroGas år 2008 har företagen expanderat och nu står man inför ytterligare förändringar.

Efter årsskiftet kommer en ny flisanläggning att tas i bruk och man arbetar även med att bygga ut tankstationen på Lundbygatan i Visby. Detta för att möta efterfrågan på biogas som ökade rejält när kollektivtrafiken gick över till gasdrift. Vid sidan av det strävar kunden Arla foods mot att ställa om helt till fossilfritt, och man ser även att ytterligare privatpersoner och företagare får upp ögonen för biogas. 

– Vi har fördubblat försäljningen av fordonsgas i ett slag i stort sett. När det kommer till personbilar så börjar det bli fler och fler som drivs av biogas, men det finns utrymme för många fler. Vi skulle kunna producera fyra, fem gånger mer än i dag och det skulle kunna stå för nästan hälften av allt drivmedel på Gotland, säger Magnus Ahlsten.

Som ett led i utvecklingsprocessen väljer de nu att anställa mellan fem och tio personer. 

– I dag hyr vi in mycket personal, men vi kan tänka oss att bygga upp en egen organisation för alltihop, berättar Magnus Ahlsten.

Varför tror du att efterfrågan på biogas ökar nu?

– Jag tror att det beror på att vi ska ha sänkt våra fossildrivmedel med 75 procent fram till 2030. Då ska vi hinna göra rätt mycket på bara tio år. Innan Gotland tog beslutet om biogas på kollektivtrafiken låg Gotland väldigt dåligt till när det gäller omställningen. Vi låg långt fram när det började men sedan blev vi omkörda av andra delar av Sverige. Ska vi komma någonstans med klimatomställningen behöver vi diskutera det mycket mer så att alla tar det på allvar, säger han och fortsätter:

– Det behövs göras mer miljöinvesteringar. Hade vi gjort hälften så mycket för klimatet som för corona hade vi kommit långt i dag.

Magnus Ahlsten ser biogasen som en viktig del i strävan efter en mer klimatvänlig värld, men han tror att många inte känner till dess fördelar eller hur den går att använda. 

– Den är helt klimatneutral och du kan lika väl använda den till värme som till drivmedel. Det är mycket prat om elbilen och att elbilar ska lösa alla problem. Men så är det inte riktigt. Vi behöver diskutera fler alternativ, säger han. 

Karta: Lundbygatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!