Nollvisionen att ingen ska behöva dö eller skadas allvarligt i trafiken har flera somrar spräckts på de gotländska vägarna. Hittills i sommar har ingen dött i trafiken, men polisen rapporterar om enskilda bilister som stoppats i mycket höga hastigheter.
– Vi har tagit personer mellan fartkamerorna, där man försökt ta igen farten, säger Marcus Nyman, polisens yttre befäl.
Han berättar om bilister som stoppats i 30, 40 och upp till 50 kilometer i timmen för fort på öns länsvägar, men menar att de flesta bilisterna ändå sköter sig bra.
– Det jag känner just nu och bakåt någon vecka är att hastigheten inte stigit nämnvärt – bilisterna dämpar varandra, säger han.
Att en enskild bilist kör långt över tillåten hastighet är att utsätta både sig själv och andra för fara, men Marcus Nyman menar att den största faran kan vara även mindre överträdelser.
– Forskningen visar att kör man sex till nio kilometer för fort driver man på hastigheten för andra, och drar upp trafiktempot.
Stressade förare, som gör omkörningar i skymd sikt på farliga platser, är en ökad risk i sommar. Marcus Nyman ser mycket från polismotorcykeln.
– Man får andan i halsen. Det är läskigt, och det går inte att se genom en mörk kurva. Då spelar man med folks liv, säger han.
Att köra för fort på relativt korta avstånd sparar ytterst lite tid.
– Andas, och försök tänk efter. Vad är det värt? Man tjänar så ytterst lite, men riskerar så mycket, säger han.
Statistiskt är män överrepresenterade när det gäller allvarliga olyckor och vållande till annans död. Hastigheten i kollisionsögonblicket är helt avgörande för hur svårt människor skadas. Vid 70 kilometer i timmen är den totala stoppsträckan 43 meter. Vid 90 är motsvarande sträcka hela 65 meter.
– Att man håller avstånd och respekterar tresekundersregeln är oerhört viktigt, säger Marcus Nyman.
Han varnar för att bristande uppmärksamhet, till exempel orsakat av hemgjorda skyltar om loppis och annat, kan ligga bakom allvarliga tillbud och olyckor.
– Och att man sitter i andra tankar, allt som oftast är det GPS:en, mobilen eller bilradion, säger han.
Fransmän och svenskar hör till de europeiska bilförare som har svårast att se samband mellan hastighet och ökad olycksrisk. Marcus Nyman berättar att polisen kommer att fortsätta prioritera trafikkontroller på öns vägar i sommar.
– Vi jobbar hårt för att ingen ska skadas eller dö i trafiken och jag hoppas så klart att nollvisionen ska hållas.