Ökad risk för matförgiftning
Risken att drabbas är för närvarande hög.- Värmen är oftast vad som ställer till det, säger inspektör Charlotte Berg.
Många vikarier
Ännu har inga grupper av restaurangbesökare blivit sjuka, men att sommaren är kämpig - det står utan tvivel.
- Det är svårt att hålla nere temperaturerna i den här värmen. Det är mycket folk som är ute och äter under sommaren, och kylar och frysboxar öppnas och stängs hela tiden, säger Charlotte Berg, som samtidigt påminner om att årets säsong också bjudit på ovanligt konsekvent och långdragen hög temperatur med fuktighet.
Men det är nödvändigtvis inte enbart värmen som gör sommar-Sverige till en angenäm plats för bakterierna. Den korta men intensiva säsongen på Gotland bjuder till högtryck även innanför väggarna på många av öns restauranger, där mängder av sommararbetande kökspersonal spenderar sin tid.
- Frågan är också hur det står till med handhygienen, hur mycket utbildning de här vikarierna har hunnit få i hantering av matvarorna och hur insatta de är i rutinerna, kommenterar Charlotte Berg.
Den pågående medeltidsveckan är också den en farhåga, eftersom det är svårt att hålla varorna kylda utomhus, när solen gassar.
- Men vi var nere vid marknaden i tisdags och inspekterade, och överlag tycker jag ändå att det ser bra ut. Det var några som fick anmärkningar angående hanteringen av varorna, men det rättas snabbt till.
Svårarbetat
Hur många som drabbas av matförgiftning varje år i Sverige eller på Gotland är dock svårt att sätta fingret på, eftersom få anmäler och mörkertalet därför anses vara stort.
Enligt de uppgifter som kommunerna lämnar till Livsmedelsverket varje år handlar det om cirka 2000 personer, men verket tror att de fall som rapporteras enbart är toppen av isberget. Istället uppskattar de att närmare en halv miljon människor drabbas varje år i Sverige, varav ungefär hälften uppges bli förgiftade när de äter ute på restauranger.
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Charlotte Berg påpekar hur svårt det är att få grepp om problemet.
- Många gånger har det gått ett par dagar mellan det att restaurangbesöket ägt rum och anmälan görs, och då finns inte längre maten kvar att göra prov på. Dessutom är det ofta svårt för anmälaren att veta vart de blivit smittade. De misstänker många gånger en specifik restaurang, men det är svårt att vara säker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!