Ökade kostnader för sjukvården på ön
Hälso- och sjukvården har idag inte en realistisk budget och även om besparingar görs under detta år kommer nämnden inte att nå en ekonomi i balans vid årets slut.- Vi skulle behöva 50 budgeterade miljoner till, sa ordföranden P O Jakobsson. Som prognosen ser ut nu kommer det att sluta med minus 48 miljoner i år.
- Det är framför allt kostnader för medicinen som ökat otroligt sista tiden, sa Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsdirektör. Det handlar om 25 procents ökning och det är framför allt cancermedicinen som ökat i kostnad.
Medicinkostnaden för onkologavdelningen är budgeterad till fyra miljoner på hela året men i verkligheten kostar den en miljon per månad.
- Det kan bara inte gå, sa Ann-Christin Kullberg. Även medicinen för reumatikerna har ökat i kostnad. Där har kommit mediciner nu som faktiskt får ut människor i arbete igen.
Hon nämnde också kostnaden för vård utanför regionen som är svår att minska. Denna kostnad har ökat med 6-7 procent sista tiden.
Hälso- och sjukvårdsnämnden gjorde ett underskott på 23 miljoner år 2005 och 39 miljoner förra året. I år befaras alltså underskottet bli än högre.
Nämnden biföll motionen om 370 000 kronor för ökade subventioner av p-piller till unga kvinnor på Gotland under förutsättning att kommunfullmäktige utökar förvaltningens budgetram med dessa pengar. Det samma gäller för de 600 000 kronor för ökade kostnader till ungdomsmottagningen.
Öronkliniken fick i uppdrag att bedöma och i förekommande fall operera utstående öron hos barn.
Folktandvården i Visby skall samlas till en klinik på Korpen. Det innebär att folktandvården Gråbo flyttar till Korpen som byggs om för nytt arbetssätt.
Nämnden återremitterade förvaltningens förslag till avtal med TPL Medical AB om uthyrning av operationssal på Visby lasarett. Nämnden vill ha klarlagt att vissa delar av avtalet inte strider med hälso- och sjukvårdslagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!