Ökade kostnader för sophantering

Sedan sophanteringen på Gotland togs över av ett privat företag har kostnaderna ökat med 20 procent. - Det är naturligtvis inte bra, konstaterar kommunens tekniske direktör Bertil Klintbom. Nu utreds kostnaderna - och ett framtida alternativ kan vara att man återför sophanteringen i kommunal regi.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-05-18 04:00
Från och med 1 januari 2006 sköter det privata företaget Ragn-Sells sophanteringen på Gotland åt kommunen. Avtalet gäller i ytterligare fyra år.
På de drygt fyra år som gått hittills har kostnaderna ökat med 20 procent, en ökning som tas ut genom att också avgifterna för gotlänningarna ökat lika mycket.
Kommunens syfte med att lägga ut sophanteringen på entreprenad var förstås tvärtom - att det skulle bli billigare. I stället har ett privat bolag i praktiken fått monopol på sophanteringen på ön, och kostnaderna har skjutit i höjden.
- Det här är ingen höjdare på något vis. Jag kan egentligen inte ge några konkreta svar nu, mer än att vi utreder vad det faktiskt är som blivit så mycket dyrare, säger Bertil Klintbom, chef på tekniska förvaltningen under vilken sophanteringen ligger.

Tvåkärlssystem
Delvis är det ändrade regler för själva hanteringen av sopor - bland annat ett nytt tvåkärlssystem och kortare maxtillåten dragväg av kärlen till sopbilen - som gör att kostnaderna har ökat, säger Bertil Klintbom.
- Sedan har vi ju också ett avtal, och entreprenören har varit duktig på att få ut ett bra pris. Vi måste naturligtvis se om de borde ha så mycket.
Nu har halva avtalstiden gått, och Bertil Klintbom vill gå till botten med varför kostnaderna skjutit i höjden på det sätt de gjort.
- Vi måste se vad vi ska göra inför nästa avtalsperiod, menar han.
Kan det bli så att kommunen tar tillbaka ansvaret för sophanteringen?
- Ja, det är en möjlighet. Hur rimligt det är vet jag inte, men möjligt är det förstås. Vi måste i så fall köpa in egna fordon, men det går ju.
Bertil Klintbom vill i nuläget inte alls kommentera siffror eller detaljer i rådande sophanteringsavtal eller i den pågående utredningen.
- Det är svårt att säga något just nu. De nya reglerna hade ju drabbat även oss, om vi hade behållit sophanteringen i kommunal regi. Men vi måste verkligen reda ut varför det blivit så här dyrt, säger Bertil Klintbom bekymrat.
Utredningen har nyligen påbörjats och beräknas inte vara klar förrän efter sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om