Allt fler gotlänningar lever i ekonomisk utsatthet.
– Jag äter mest potatis, nu har ju ägg också blivit dyrt. En gång per vecka kan jag ta kyckling eller korv. Fisk är ju lika dyrt som kött, det är för dyrt, säger en 67-årig pensionär på Gotland som nyligen sökt hjälp hos Svenska kyrkan för att klara sig ekonomiskt.
Kvinnan bor i en etta som hon hyr av Gotlandshem.
– Jag får ungefär 10 000 kronor i pension, sen har jag bostadstillägg. Jag klarar mig precis, säger hon.
Den största delen av inkomsten går till hyra, el och mobil.
– Det som blir kvar när jag betalat det måste jag räkna stenhårt på. Elkostnaden är fruktansvärd, jag har direktverkande eluppvärmning och nu fick jag betala 1 583 kronor till Geab, det tickar på hela tiden och nu ska Gotlandshem höja hyrorna.
Innan hon gick i pension har hon bland annat arbetat inom omsorgen, ofta på olika vikariat.
– Jag gick från det ena vikariatet till det andra innan jag blev utlasad. Det är en kvinnofälla, jag fick ingen pensionspeng på de vikariaten. Många kvinnor har fruktansvärt dålig pension, säger hon.
Hon är orolig för framtiden och för hur det ska gå om hon exempelvis blir sjuk.
– Jag blir äldre och man vågar inte flytta till någon lägenhet i stan med hög hyra, säger hon.
Hon menar att det är svårt att prata om pengar och att det är därför hon vill vara anonym.
– Man pratar inte om sådant här, man vill hålla en fasad. Man säger att det är lugnt. Vi får inte visa eller säga: Jag är fattig, jag har det inte bra.
Den ekonomiska utsattheten ökar snabbt och nu söker nya grupper hjälp för att klara av att betala mat, hyra och el, visar en ny rapport från Röda korset. Något som även Svenska kyrkan kan bekräfta.
– Så många vi har haft som sökt stöd i januari upplever jag inte att vi har haft tidigare, det är ett större söktryck nu, säger Camilla Estrada Tomtlund, diakoniassistent i Norra Gotlands pastorat.
Hon berättar att det främst är barnfamiljer som behöver hjälp men också pensionärer.
– Mediciner har blivit dyrare och högkostnadsskyddet har höjts. Det handlar även om mat till barnfamiljer och uppvärmning. Jag har precis pratat med en familj som berättade att de inte hade någon värme i huset.
Enligt Röda korset är ett problem som ofta lyfts fram att familjer nekas ekonomiskt bistånd av socialtjänsten på grund av deras tidigare ordnade ekonomi.
– Det är precis vad den här familjen jag just hade kontakt med sa. I den familjen har bara den ena av föräldrarna en inkomst, den andra noll. De har också skulder och det tar socialen aldrig hänsyn till, säger Camilla Estrada Tomtlund.
Det finns även ett annat problem som Svenska kyrkan märkt blivit allt vanligare.
– Folk är bostadslösa också, en del hör av sig för att deras kontrakt går ut och de inte vet var de ska bo. Några flyttar runt och hittar tillfälliga ställen att bo på. Det handlar även om äldre och rörelsehindrade och då kan det var jättesvårt att flytta. Det är också dyrt att flytta, är man pensionär och arbetslös är det inte så lätt att få ett kontrakt, säger Camilla Estrada Tomtlund.
Flera organisationer ser ett ökat behov av matkassar. Röda Korsets lokalförening uppger att deras utdelning av klädkuponger nästan tredubblats sedan 2018.
På Facebooksidan Familj till familj Gotland som drivs av Svenska kyrkan har aktiviteten ökat senaste tiden. Många småbarnsföräldrar ber om mat och kläder till sina barn.
En ensamstående mamma som också är sjukskriven skriver att hon "sitter i skiten" och önskar bland annat falukorv, torsk, mjölk och makaroner till sina två barn:
"Alla säger att januari är en dryg månad pga december med julafton och nyårsafton men för mig kraschar alltid februari. Inser redan nu, utan att ens hunnit se över ekonomin, ingen idé känner jag knappt för det kommer bara öka min ångest rejält", skriver hon.
En annan gotlänning som sökt hjälp hos Svenska kyrkan är en ensamstående ung kvinna som sedan några år tillbaka är sjukpensionär. På frågan om vad hon tvingas att avstå på grund av sin ekonomiska situation svarar hon först avokado och "typ all mat som är hälsosam", och fortsätter sedan:
– Det jag tänker mest på är om jag vill skaffa barn. Det är typ omöjligt med den ekonomi jag har nu, det skulle inte bli bra för barnet.
Hon är rädd att hon aldrig ska få barn:
– Det är det jag känner att jag mår dåligt över, det är lite det livet går ut på, säger hon.