Okänd historia i bild från öns inbördeskrig

På bokmässan i Göteborg i helgen marknadsfördes den nya boken om år 1288 och det gotländska inbördeskriget. Författarna Katarina Söderdahl och Janette Bornmarker har mer på gång.

Gotland och öns historia lyfts fram i bilder av Janette Bornmarker och Katarina Söderdahl. Målet är en serie böcker med bilderna och kortare texter som kastar nytt ljus över gotlänningarnas historia.

Gotland och öns historia lyfts fram i bilder av Janette Bornmarker och Katarina Söderdahl. Målet är en serie böcker med bilderna och kortare texter som kastar nytt ljus över gotlänningarnas historia.

Foto: Illustration ur boken

Gotland2019-09-30 11:29

Bokmässan i Göteborg hade flera författare med gotländsk koppling. En bok som ännu inte har getts ut marknadsfördes av det nya teamet Katarina Söderdahl och Janette Bornmarker. "1288 – ett delat land" sätter delvis nytt ljus över det dramatiska året som förändrade mycket för invånarna då och för generationer framåt under flera århundraden.

Inbördeskriget delade för lång tid framåt stad och land, sedan Visbyborna slutit sig innanför en mur med kontroll över handeln till och från Visby hamn.

– Det finns egentligen ingen vinnare, men den svenska kungen kunde dra fördelar av fredsöverenskommelsen. Både stad och land fick betala skadestånd till kungen och i förlikningen i augusti 1288 delas stad och land. Staden lyder inte längre under det gotländska tinget, som då låg i Roma, säger Katarina Söderdahl, konservator, konstvetare och bildpedagog.

Centralt under första hälften av året 1288 är de väpnade inbördesstriderna. I Halla berättar ett ringkors, som restes på 700-årsdagen 1988, att "Här stod slaget mellan Gotlands bönder och Wisby borgare 1288". Ny forskning av professor Nils Blomkvist ifrågasätter själva platsen.

– Den 17 april 1288 vet vi att det var ett slag utanför muren, men man kan inte säga var. Visbyborna gjorde utfall mot gotlänningarna, säger Katarina Söderdahl.

Petrus de Dacia skrev om kriget i realtid, texter som finns bevarade. Svårt sjuk i malaria och hög feber avled han år 1289. Men Petrus beskrev de dramatiska händelserna och hans nedteckningar är viktiga källor till historien. 

– Petrus de Dacia är kallad Sveriges första författare, säger Katarina Söderdahl och avslöjar att Petrus är huvudperson i nästa bok som författarduon planerar om öns historia.

 "1288 – ett delat land" släpps i april vid bokmässan i Visby. 

– Syftet med boken har varit att göra historien lättillgänglig, säger Janette Bornmarker, grafisk formgivare och illustratör.

På 64 sidor visualiseras inbördeskriget, som bidrog till att Gotland för första gången blev svenskt, med hjälp av text och bild.

– Den kommer i två varianter, en hårdinbunden och en mjukinbunden med en lärarhandledning som följer med och som ska säljas till skolan, säger Janette Bornmarker.

Genom sin bok hoppas författarduon sprida kunskap om tiden då ön delades. Först vid bildandet av Gotlands kommun 1971 blev Gotland enat igen.

Katarina Söderdahl och Janette Bornmarker inleder sitt samarbete med en bok om 1288 och inbördeskriget mellan stad och land.
Katarina Söderdahl och Janette Bornmarker inleder sitt samarbete med en bok om 1288 och inbördeskriget mellan stad och land.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!