Förra året fick patientnämnden in 345 klagomål på vården på Gotland, vilket är 82 fler än året innan. Flest klagomål fick specialistvården och öns vårdcentraler.
Enligt en rapport från patientnämnden är det svårt att dra slutsatser kring vad det ökade antalet anmälningar beror på. En orsak uppges kunna vara att det har blivit lättare att lämna in sina klagomål samt att patienter i större utsträckning är benägna att framföra klagomål nu när pandemin är över.
– Det är viktigt att patienter använder de möjligheter som finns att kommunicera hur man upplever vården. Patientnämnden är en av de viktigaste sådana och den rapport vi får spelar en viktig roll i utvecklingsarbetet för att skapa en ännu bättre vård för patienter och deras anhöriga, säger Filip Reinhag (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
153 av anmälningarna rör somatisk specialistvård där flest av klagomålen, 31 stycken, gäller akuten.
Anmälningarna gällande akuten handlar exempelvis om patienter som på grund av mindre allvarliga tillstånd fått vänta länge. Oftast gäller inte klagomålen väntetiden i sig utan handlar om att de under väntetiden har saknat tillsyn eller återkoppling från personal. Andra klagomål handlar om att patienten upplever att behandling inte varit rätt eller tillräcklig eller att ett bemötande varit bristfälligt.
Många klagomål som gäller vård och behandling handlar om att patienter ifrågasätter varför vården inte har upptäckt en sjukdom eller skada i ett tidigare skede, varför vissa åtgärder inte har vidtagits när patienten har sökt för sin åkomma eller att patienten är missnöjd med en behandling.
131 av klagomålen gällde öns vårdcentraler, vilket är en ökning med 36 anmälningar jämfört med året innan.
Av vårdcentralerna är det Wisby Söder som har fått flest antal klagomål, under 2023 lämnades 38 klagomål till patientnämnden vilket är en ökning med 17 anmälningar jämfört med året innan. Därefter har vårdcentralerna i Hemse och Slite fått tydligast ökning av klagomål, i båda fallen en fördubbling jämfört med 2022.
Av alla klagomål på vårdcentralerna handlar 23 procent om kommunikation som huvudproblem.
Under 2023 klagade 18 personer på tandvården, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2022. Flest klagomål fick Folktandvården Wisby som har fått 11 klagomål och därmed står för mer än hälften av alla klagomål. Mun och käkcentrum fick totalt fyra klagomål förra året.
Missnöjet med tandvården främst gäller resultat, patientavgifter och tillgänglighet i vården.