- Helt klart en kvalitetsförsämring, säger Arne Grau Amner på kultur- och fritidsförvaltningen.
Trenden är tydlig. Fler ungdomar tar sig till fritidsgårdarna, och många går dit oftare än tidigare.
De senaste två åren har antalet besök ökat från 45 000 till 65 000 per år.
- Min tolkning är att det beror på att det är lågkonjunktur och att antalet ungdomar minskat. Särskilt på landsbygden är det en del andra aktiviteter som försvinner när ungdomarna blir färre, säger Arne Grau Amner som är chef på ungdomsavdelningen på kultur- och fritidsförvaltningen.
Träffpunkt Tjelvar
- Fritidsgården i Fårösund har till exempel fler besökare än vad det finns ungdomar i samhället. Dit tar sig ungdomar från andra delar av norra Gotland, Att fritidsgårdarna är populära beror nog också på att vi har en stabil personalgrupp.
Fritidsgårdarna är i första hand till för dem som är mellan 13 och 16 år, men det varierar lite mellan gårdarna och såväl yngre som äldre kan vara välkomna.
Trots att fritidsgårdarna är populärare än tidigare satsas det inte mer pengar på verksamheten. Tvärtom.
- Vi ska spara en halv miljon kronor nästa år, berättar Arne Grau Amner.
Ett led i besparingarna är det försök att förvandla Tjelvar i Visby från fritidsgård till en så kallad träffpunkt som genomförs nästa år. Personalen minskar från fyra till två, istället satsar man mer på fältverksamhet.
- Helt klart innebär det en kvalitetsförsämring på Tjelvar. Mindre personal och mindre lokaler. Samtidigt är det många som inte hittar till fritidsgårdarna eller som har andra intressen, skejtare bland annat. Genom att satsa mer på fältet vill vi bredda verksamheten, förklarar Grau Amner.
Ord på papper
Det pågår också en utredning kring ett större ungdomshus som ska ersätta Fenix på Korpenområdet. Plus en utredning om organisationen av kultur- och fritidsverksamheten i stort.
Men det är ännu så länge bara ord på papper, och vägen dit är lång.
- Först ska det tas beslut om hur verksamheten ska vara strukturerad, utifrån det vilka lokaler vi ska ha. Fritidsgårdarna är ingenting som diskuteras just nu. Förutom på Tjelvar är inga förändringar aktuella. Men självklart kan vi inte vara någon annanstans än där det finns ett underlag, säger Inger Harlevi, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Lars Danielson, kultur- och fritidschef, säger att man särskilt följer upp fritidsgårdarnas ekonomi.
- Blir det kris kommer vi att ta upp det för att försöka skjuta till pengar från annan verksamhet, säger han.