Smittskyddsläkaren Sven Blomqvist berättar att de nya riskgrupperna är personer med instabil diabetes, personer med lever- och njursvikt, gravida samt de som har andningsbesvär på grund av övervikt eller har en nervsjukdom som ger problem med andningen.
Tidigare år har riskgrupperna enbart varit äldre som fyllt 65 år och de med kronisk hjärt- eller lungsjukdom. På Gotland har inte politikerna hunnit med att ta beslut om de nya riskgrupperna ska få sprutan gratis.
- Det blir en mera vanlig säsongsinfluensavaccination i år. Lite speciellt är att pandemivirus - svininfluensavirus - ingår i årets vaccin. Det är alltid tre influensavarianter i vaccinet och en av dem är pandemiviruset, konstaterar Sven Blomqvist.
Återkommer
Han säger också att den pandemi som vi hade i fjol kommer att cirkulera och återkomma flera år framöver nu.
- Det kan bli detta virus som ger en mindre epidemi i vinter eller också kan det vara en annan variant som varit aktuell på södra halvklotet och som heter H3 N2 medan pandemiviruset heter H1 N1.
- Sedan är det en typ av influensa B som ingår. Influensa B brukar komma i slutet av influensaepidemin, förklarar Sven Blomqvist.
Nytt för de flesta
H3 N2 har inte varit aktuell under senare år och därför är sannolikt immuniteten mot den ganska dålig hos befolkningen.
- Den kan ha blivit elakare, varnar Blomqvist.
I slutet av 1960-talet var den aktuell i Sverige och de som var i kontakt med den då kan ha en viss immunitet. Men enligt Sven Blomqvist går immuniteten ner på lång sikt.
- Man tror att det var därför så få gamla personer som smittades med svininfluensan - att de fortfarande hade en viss immunitet mot den typen av influensa.
Pandemivaccinet kunde ge vissa biverkningar som exempelvis narkolepsi - sjuklig trötthet - men i år tror expertisen att vaccinet ska vara fritt från biverkningar.
Inga biverkningar
- Pandemivaccinet var helt annorlunda framställt jämfört med det vanliga vaccinet. Man hade tillsatt ett hjälpämne som gjorde att man klarade sig med mycket mindre mängd av viruspartikeln så att vaccinet räckte längre. Dessutom visade det sig att det räckte med en spruta. I det här nya vaccinet finns det inget hjälpämne och inget konserveringsmedel heller, säger Sven Blomqvist.
Det är hjälpämnet och konserveringsmedlet som man tror gav upphov till biverkningar. Detta utreds just nu men ännu kan inget klart besked ges. Forskarna tror alltså att biverkningarna hängde ihop med att pandemivaccinet var framställt på ett annat sätt.
- Det vi använder nu är framställt på samma sätt som under de senaste 20 åren och då har man inte sett några sådana biverkningar, säger Blomqvist.
Hoppas på hälften
Tillgången av vaccin är bra och redan för en vecka sedan kunde man börja vaccinera de första personerna. Målet är att vaccinera 75 procent av dem som tillhör riskgrupperna, framför allt de äldre, men så högt har man inte kommit tidigare.
- Minst 50 procent av de som tillhör riskgrupperna hoppas vi att nå, säger Sven Blomqvist.
Oklart om årets nya riskgrupper får gratis vaccin
Nytt för i år är att Socialstyrelsen har utökat antalet riskgrupper. De som tillhör "gamla" riskgrupper får vaccinationen gratis - men när det gäller de nya måste kommunfullmäktige först ta beslut om det.
Säkerhetsstick. Även personalen på infektionsmottagningen rekommenderas att vaccinera sig, men det är frivilligt och inte obligatoriskt. Här är det Katarina Jupiter som får en vaccinationsspruta av Lena Blomér. Båda är sköterskor på Visby lasarett.foto: ulf glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!