Förra året exporterade gotländska företag för 233 miljoner kronor. Det är en ökning med 34 procent sedan 2019. Trots det är den gotländska exporten klart lägst. Näst minsta län, Jämtland, har tjugo gånger större export.
– Att den gotländska exporten är så liten beror på företagsstrukturen och även på öläget, säger Linus Atterby som arbetar med exportfrågor vid Almi.
Det är många små företag som exporterar. 2022 hade 173 gotländska företag exportinkomster, men för tre fjärdedelar av dem var inkomsten mindre än 250 000 kronor. Endast ett tjugotal företag exporterade för mer än en miljon kronor det året. Med de siffrorna hamnar Gotland i botten bland länen. 2021 var värdet på den gotländska exporten 11 200 kronor per person, att jämföra med topplänet Norrbottens 251 200 kronor.
– Det är några större företag som svarar för större delen av den gotländska exporten, säger Linus Atterby och nämner som exempel Sweprod, Cedergrens mekaniska verkstad och BRS Networks AB.
Insatser görs för att få flera gotländska företag att satsa utomlands. Vid Almi arbetar Linus Atterby med det treåriga projektet Be Global, som nu kommit halvvägs.
– Målet är att hjälpa tio företag och skräddarsy rådgivning för dem. Hittills har ett företag blivit klart med det ettåriga programmet, och nu har vi fyra inne. Bästa sättet att arbeta är att vara ute och träffa företag, och hålla inspirationsträffar, berättar han och tillägger att nyfikenheten blir allt större bland gotländska företag att växa med hjälp av export.
Många företag på Gotland satsar lokalt, och bryr sig inte om att sälja på fastlandet. För dem är tanken på export än mer avlägsen.
– Vi arbetar för att få en attitydförändring. Man behöver inte ta steget via fastlandet. Det går att gå direkt till export utomlands, säger Linus Atterby.
Mängden gotländska småföretag som exporterar visar att det går att sälja det mesta utomlands. När de marknadsför sig på fastlandet är Gotland ett starkt varumärke, men ska man exportera bör man tänka om.
– Gotland är inte så känt utomlands. Då är Sverige och Skandinavien starkare varumärken, säger Linus Atterby.
Några frågor återkommer vid alla träffar. Hur skapar jag en marknad utomlands, hur gör jag för att transportera varorna dit, och vad finns det finns det för regler i det länderna?
Det är en lämplig tid att satsa på export. Kronan är svag och det underlättar för exportföretagen.
– Man får räkna på det, men det är ofta möjligt att ta ut ett bättre pris när man säljer utomlands, säger Linus Atterby.
För hela Sverige ökade exporten med 38 procent de senaste fyra åren. Det är en anmärkningsvärt bra siffra tycker Carl-Johan Karlsson som är affärsområdeschef vid Exportkreditnämnden.
– Med tanke på att den perioden innehöll pandemi, krig, räntechock och inflationstopp tycker jag att det är en extremt bra siffra. Många mindre bolag utraderades i princip när det smällde till våren 2020. Att de inte bara lyckades överleva utan också styra om sin produktion och växa är ett tecken på hur resilienta många svenska bolag är, säger han till nyhetsbyrån Siren.
När man ser på de senaste årens siffror ska man komma ihåg att sedan 2020 räknas även export av tjänster in i statistiken. Före 2020 ingick bara varuexport. 2021 ändrade dessutom SCB (Statistiska centralbyrån) redovisningen av exportintäkter. Tidigare tillskrevs alla inkomster det län där huvudkontoret är beläget. Numera ser man till var i landet produktionen sker.