I år är det tionde året som ölets dag firas i Sverige. Det var branschorganisationen Sveriges Bryggerier som införde dagen som ett sätt att sprida kunskap och öka intresset bland folk som är nyfikna.
– Vi vill lyfta fram ölets historia, tillverkningen och kulturen, säger Bruce Todd, som driver Alskute bryggeri i Levide.
Vad handlar öl-kulturen om?
– Här på Gotland finns det en lång tradition av bryggerier, och den kulturen lever vidare. Sen handlar det också om hur öl passar med mat.
Efter mikrobryggeriernas uppsving de senaste åren tycks den småskaliga trenden ha nått även andra alkoholhaltiga drycker, både sprit och vin.
– Jag tror att det hänger ihop. Folk vill veta var produkterna och ingredienserna kommer ifrån och har blivit mer kräsna. Man vill kunna lita på att produkterna håller en hög kvalitet.
För bryggerierna själva innebär det mycket hårt arbete i samtliga produktionsled.
– Om man kommer hit kan man se hur vi tillverkar ölet och vad den innehåller. Jag kör den till och med till Systembolaget.
Småskaligheten gynnar inte bara konsumenten som får insyn i produktionskedjan, utan också samhället rent ekonomiskt, menar Bruce.
På Gotland finns cirka 10 bryggerier och de flesta är med och firar ölets dag. Vissa bjuder in till live-bryggning och provsmakning av öl som man kan boka på deras hemsidor.
– Det finns många olika sorters öl på Gotland. Folk kan hitta mycket att uppleva, det finns något för alla, avslutar Bruce Todd.