Olja i marken kan sinka rondellbygge
Gotland fick vad Gotland hade begärt av statliga miljoner till satsningar på vägar och Visby hamn. 155 miljoner kronor under 12 år var grundkravet.155 miljoner är också vad regeringen i dag kommer att besluta om. Men det är klart att vi hade hoppats på lite mer, vi hade ju också lämnat ett förslag som innebar 50 procent till. Pengarna som nu kommer Gotland till del är egentligen inte mer per år än vi haft under ett antal år redan, säger Sven Ahlström vid vägverket på Gotland.
Beskedet från infrastrukturminister Ulrika Messing i förrgår, innebar långt ifrån något oväntat guldregn över gotländska vägar och hamnar.
Tvärtom. Ett idogt planerande och samrådande mellan Gotlands kommun, vägverket och länsstyrelsen hade lett fram till ett förslag som överlämnades i augusti till näringsdepartementet. Där, i det som kallas regional infrastrukturplan, listades vilka projekt som behöver pengar.
Den största delen hamnar i hamnen. Terminalen ska byggas om för att bli en smidigare sluss för bagage och folk, en ny godskaj och ny kaj för kryssningsfartyg finns också på önskelistan.
Redan till sommaren ska det finnas en ny rondell nere i hamnområdet. Och så ska "Bilcityrondellen" ska byggas om.
Kommunens önskelista över satsningar i hamnen har GA beskrivit utförligt tidigare (GA 4 november 2003) och om allt ska byggas enligt delprojekten i hamnutredningen, slutar notan på 330 miljoner kronor.
Hög prioritet i hamnen har alltså investeringarna för att göra bagagehanteringen smidigare. Arbetena har redan påbörjats under själva terminalbyggnaden och följs av ytterligare ombyggnationer som ska underlätta flödet av passagerarna. Hamnen passeras av fler än en miljon passagerare per år och det är mer än byggnaderna klarar.
I planen är 2,3 miljoner av bidragspengarna avsatta för innevarande år till just terminalområdet, 2,8 miljoner nästa år 7,4 miljoner för år 2006. Till det kommer pengarna som kommunen måste skjuta till.
<span class=MR>12,9 miljoner per år</span>
De statliga medlen för Gotland har fördelats lika mellan hamnsatsningar och satsningar på vägar.Varje år går dessutom pengar (av de 12,9 milj/år som det blir av 155 miljoner) till trafiksäkerhetshöjande insatser, till enskilda vägar och till diverse investeringar i både det kommunala och det statliga vägnätet.
Under 2004 måste vi komma till skott med trafikflödet i och kring Visby hamn, fortsätter Sven Ahlström.
Senast i mars måste vägverket börja arbetet med en ny rondell i hamnens södra del, en trafikplats som ska underlätta in- och utflödet av bilar till och från själva terminalområdet. I dag korkar det lätt igen sommartid när en färja töms på sitt innehåll av personbilar och gods samtidigt som avresande bilister strömmar till. Rondellen ska lösa den saken.
Vi måste också göra något åt rondellen vid Bilcity så trafiken som ska söderut fungerar smidigare, säger Sven Ahlström.
Tidigare har man också diskuterat en gång- och cykelväg ner till hamnen längs Färjeleden. 5,5 miljoner kronor finns avsatta för detta. Det har också funnits planer på att bygga om Färjeleden så att det blir två körfält uppför backen och ett körfält nerför backen.
Men det kanske inte behövs om vi kan få en smidigare trafik med rondellerna. Vi ska prova i sommar och se.
Alla planer på rondell och andra vägsatsningar i hamnområdet kan dock komma på skam om det visar sig att farhågorna om markföroreningar besannas. Det finns en risk att marken är förorenad av oljeprodukter från tidigare verksamhet.
Vi vet inte med säkerhet vad som finns i marken. Det har flaggats för att det kan finnas olja där. Vi ska snarast borra och se. Men om marken är förorenad måste det problemet åtgärdas först. Då kan vi inte komma i gång som planerat.
De 155 miljonerna räcker således till 12,9 miljoner per åt under tolvårsperioden.
Vart fjärde år ska planen revideras, precis som tidigare. I den regionala transportplanen ligger också gång- och cykelväg mellan Visby flygplats och Lummelundagrottorna, gång- och cykelväg mellan Roma kyrka och samhället, en fortsättning av gång- och cykelvägen mellan Västergarn och Klintehamn, gång- och cykelväg Broa-Fårö bygdegård m m.
<span class=MR>Dödens väg byggs om</span>
Gotland berörs också av regeringens beslut att under nästa år, sätta av pengar för den omfattande ombyggnationen av väg 73, "dödens väg", mellan Nynäshamn och Stockholms södra förorter.
Tore Åkerbäck, kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn, är sprudlande glad över beskedet:
Mer än tio års arbete har äntligen gett resultat! Utbyggnaden av väg 73 är oerhört betydelsefull för Nynäshamn och för Södertörn.
Vi kommer att få se en kraftig expansion på många områden, det är jag övertygad om. Fartygstrafiken till Gotland och till länderna på andra sidan Östersjön kommer att öka avsevärt.
Hamnbygge. Arbetena med att bygga om för att underlätta bagagehanteringen i Visby hamn har redan startat. Senare ska man också bygga om för att passagerarna ska komma smidigare in i och ut ur terminalen. Bara färjetrafiken omfattar ju numera en bit över en miljon passagerare per år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!