Oljefeber på Gotland igen

Något av en ny oljefeber tycks ha brutit ut.Trots klimathot och trots kunskap om att vi borde gå över till förnyelsebara energislag.Tethys Oil AB vill leta olja och gas på norra Gotland. Och Opab vill provborra i havet utanför Gotland.

Några tidningsklipp förra gången det var oljefeber på ön.

Några tidningsklipp förra gången det var oljefeber på ön.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-01-04 04:00
Trots att både Gotlands kommun och länsstyrelsen på Gotland varit starkt emot har myndigheten Bergstaten nu gett Tethys Oils AB tillstånd att utföra undersökningar på norra Gotland för att se om det finns fyndigheter av olja eller gas där.
Undersökningsområdet är stort, cirka 54000 hektar, och omfattar i stort sett hela Gotland från Tingstäde och norrut, förutom Fårö, Slite och ett område i Rute.

Tillstånd beviljades
Enligt minerallagens andra kapitel ska undersökningstillstånd medges om det finns anledning att tro att det finns fynd av mineraler i området. Och i fråga om norra Gotland tror bergmästaren att så är fallet. Därför har tillstånd beviljats.
Men tillståndet gäller bara rätten att undersöka om olja eller gas finns. Tillstånd att utvinna den eventuella olja eller gas man sen finner är en helt annan sak.
- Förutsättningarna för utvinning prövas enligt reglerna om bearbetningskoncession som också bland annat innehåller en ingående miljöprövning, skriver Jan-Olof Hedström och Gunnar Svanfeldt vid Bergsstaten.
Och en sådan miljöprövning lär bli tuff. Både länsstyrelsen och Gotlands kommun har ju redan sagt klart nej till hela projektet.
- Vi är inte beredda att riskera grundvattnet för att söka efter olja, sa miljö- och hälsovårdsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén när frågan diskuterades där i våras.

Miljövärden
Länsstyrelsen avstyrkte undersökningstillståndet med hänvisning till både vattenförsörjning, natur-och miljövärden. Inom undersökningsområdet ligger både Tingstäde träsk och Bäste träsk. Där finns dessutom 31 naturreservat och 30 Natura 2000-områden. Samtidigt som Bergstatens beslut om undersökningarna på norra Gotland meddelades berörda myndigheter på Gotland kom också Opabs (Oljeprospektering AB) ansökan om förlängt tillstånd för provborrningar till havs på remiss.

17 borrhål
Opab har utfört sammanlagt 17 borrhål på kontinentalsockeln utanför Gotland, Kalmar, Blekinge och Skåne utan att hitta fynd av olja. Men nu vill man fortsätta på ett nytt ställe, vid Dalders cirka 110 kilometer sydost om Gotland.
Två provhåll vill bolaget få tillstånd att borra och man skriver i ansökan till regeringen att ett eventuellt fynd "bedöms kunna utgöra en avsevärd resurs för Sverige."
Gotlands kommun och länsstyrelsen på Gotland är två av de cirka 20 remissinstanser som nu får ge sin syn på ansökan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om