Oljeutsläpp i ekonomiska zonen ska kosta avgift

Svenska staten får ta ut en avgift från fartyg som släpper ut olja i Sveriges ekonomiska zon.
Det slår Högsta domstolen fast i en dom mot ett det grekiska rederi som gjorde sig skyldigt till ett stort oljeutsläpp strax öster om Gotland för tre år sedan.

Gotland2004-05-14 04:00
I september 2000 observerade Kustbevakningen ett stort oljeutsläpp från ett grekisk-registrerat fartyg öster om Gotland. Med stöd från analyser av Statens kriminaltekniska laboratorium ansågs det bevisat att det var just detta fartyg som hade gjort utsläppet och Kustbevakningen beslutade därför att rederiet Capri Marine Ltd skulle betala en vattenföroreningsavgift på 439000 kronor.
<span class=MR>Ville inte betala</span>
Men rederiet ville inte betala. Inte för att det bestred utsläppet, utan för att det anser att den svenska staten inte har rätt att ta ut en avgift av det här slaget för utsläpp som har skett i den ekonomiska zonen och inte inom det som är Sveriges sjöterritorium.
En ekonomisk zon till havs upprättas för att en kuststat ska få rätt och skyldighet att skydda den marina miljön i havsområden som egentligen inte hör till landet. Rätt att ingripa mot vad ett fartyg gör i den ekonomiska zonen är inte lika stort som på det egna territoriet.

<span class=MR>Ekonomiska zonen</span>
Man kan som regel inte stämma dem som har begått brott i den ekonomiska zonen. Men den administrativa vattenföroreningsavgift, som det handlar om i det här fallet, den har kuststaten rätt att utkräva. Det slår HD fast i den dom som kom i veckan.
HD har i sitt avgörande vägt in folkrätten och internationella konventioner om flaggstaters och kuststaters rätt. Man konstaterar i domen att "reglerna i konventionen avseende kuststatens jurisdiktion i den ekonomiska zonen tillhör de mest komplexa och diskuterade".
Men nu är det alltså slutdiskuterat på just den här punkten; Sverige har rätt att ta ut avgift från fartyg som släpper ut olja, även om det sker utanför svenskt territorium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om