Oljeutsläpp utanför ön bidrar till ökad säkerhet

Det ska forskas om oljeutsläppet utanför Gotland i vintras, då 30 ton råolja läckte ut. Förhoppningen är att det ska ge ökad kunskap om saneringsarbete och effekterna på miljön.

Gotland2005-06-28 06:00
Forskningen har pågått under våren och i sommaren kommer forskare att besöka de områden som drabbades av oljeolyckan, då Polo M gick på grund utanför östra Gotland. Syftet är att ta reda på hur oljeutsläppet har påverkat miljön. Av de 30 tonen olja som släpptes ut vid olyckan, lyckades man ta upp hälften.
Ulf Jonasson, oljeskyddsansvarig vid Räddningstjänsten på Gotland, är glad att man nu väljer att forska om hur ett utsläpp påverkar miljön.
- Det ska bli intressant och se vad de kommer fram till, säger han.
Forskningen ska resultera i en saneringsmanual som kan användas över hela landet. Där ska värdefull kunskap om olika saneringsmetoder samlas. Enligt Ulf Jonasson, handlar det inte om att man varit dåligt förberedda tidigare, tvärt om.
- Vi har alltid varit bra på att sanera olja, det är bara tråkigt att den finns över huvud taget. Det som är svårt är hur man inom EU-samarbetet tolkar lagar olika, säger han.
- Det vi sanerar i dag är okynnesutsläpp från fartyg som tvättar sina tankar i skydd av mörkret. De tror att det har liten betydelse och att det är ensamma om att göra det. Den synen och attityden måste bekämpas och det tror jag inte kan göras på annat sätt än att införa kännbara straff.

Miljöatlas
Ett digitalt miljöatlas över Gotland kommer också att skapas. Där kommer Gotlands alla naturtyper att finnas beskrivna.
- Det blir en bakgrund och det är bra när man ska prioritera vid saneringsarbete, säger Ulf Jonasson.
Det är Svenska miljöinstitutet som bedriver forskningen som finansieras av Räddningsverket med stöd av Räddningstjänsten på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om