Olof Ahlby historisk lantmanna-stipendiat
Olof Ahlby, Nickarve i Vänge, fick i går motta 2007 års Lantmännen-stipendium. Stipendiet som delades ut för första gången, överlämnades till Olof Ahlby i samband med Lantmännen Gotlands distriktsstämma på Suderbys herrgård.Det blev en mycket välbesökt stämma där det mesta förstås kom att handla om hur man ska göra vissa delar av verksamheten mer lönsam.Men för första gången redovisades inga lokala resultatsiffror. Utom för Lantmännen Maskin på Gotland, som vände ett minus till ett plus, en resultatförbättring jämfört med 2006 på 2,7 miljoner kronor.
Motiveringen lyder: "Kerstin och Runo är ett par med stort hjärta för sin växtodling. Tack vare sin stora arbetsinsats och sina gröna fingrar produceras förstklassiga grönsaker på friland. Kerstin och Runo odlar bl a lök, rotselleri, zucchini, kål, sparris, gurka, blomkål, broccoli och blomplantor".
För första gången delades också ut ett stipendium. En ung och driftig lantbrukare i vart och ett av Lantmännens 32 distrikt i landet får stipendiet. Här blev det alltså Olof Ahlby i Vänge som blev den förste att motta stipendiet. År 2002 tog han över sin morbrors gårdar, Nickarve i Vänge och Sigsarve i Viklau.
Framtidsseminarium
I motiveringen står bl a: "Olofs start som lantbrukare var förhållandevis mycket pressad, men med stort tålamod, vilja, ekonomiskt kunnande och arbetsinsats har han på ett förtjänstfullt sätt fått gårdarna på fötter". I utmärkelsen ingår förutom äran och en tusenlapp att Olof Ahlby tillsammans med de andra 31 stipendiaterna i landet ska delta i ett framtidsseminarium.
Distriktsstämman på Suderbys herrgård inleddes av Per Johansson i Hablingbo, som förra året blev ny ordförande för Lantmännens distrikt 12, Gotland. Han konstaterade att trots 2006 års problem med torkan och med sockerbetorna så fanns ljuspunkter. Han anser att Lantmännen är bra på väg och att det känns bättre att vara bonde.
- "Inte bara för teveserien "Bonde söker fru". Det finns en vändning i attityder och en insikt att bonden åter verkar behövas, sa Per Johansson.
Han omvaldes också som ordförande när valen genomfördes. Omval blev det även av de fyra ledamöter som stod i tur att avgå efter två år. Fortsatt förtroende alltså för Hans Vestberg, Hamra, Karin Andersson, Fole, Maude Fyrenius, Hall och Per Lawergren, Hogrän.
Nya byggvaruföretag
En hel del tid ägnades åt de stora förändringar som sker med Granngården, bland annat att Byggvarorna har avvecklats. Nya ägare tog över för en vecka sedan i Visby, Hemse och Slite Byggman AB. De hyr nu in sig i Granngårdens tidigare byggvarulokaler. Därtill kommer lågprisföretaget Byggmax, som också kommer att finnas vid Granngården på Kopparsvik. Nytt är också att Granngården i Hemse ska börja med försäljning av växter.
Rutger Ulterman, sedan ett år ny affärsområdeschef för Granngården i Sverige, redogjorde för hur man försöker förändra Granngården. Han har ett förflutet hos Ikea och han talar för att man ska direktimportera från lågprisländer, exempelvis Kina, till det centrallager som man har byggt i Jönköping.
Christer Nygren, chef för Lantmännen Maskin på Gotland redogjorde för ett affärsområde som går mycket bra. Förutom en kort utblick mot Lantmännen Maskin i Skandinavien och Sverige så kunde han redovisa de enda lokala siffrorna vid stämman. Här har det gått framåt rejält, från ett minus på 1,3 miljoner kronor år 2005 till ett plus på 1,4 förra året. Alltså en resultatförbättring på 2,7 miljoner kronor.
Kronfågel största problemet
Thomas Bodén, ordförande i koncernstyrelsen konstaterade också att Maskin och anläggning går bra och tuggar Lantmännen Lantbruk i hasorna vad gäller nettoomsättningen.
Men allting är knappast ljust inom koncernen. Medan anläggnings- och maskinsidan gick bäst med sitt resultat på plus 340 miljoner kronor så gick Kronfågel sämst med 312 miljoner kronor minus. Kronfågel är största problemet för Lantmännen, konstaterade koncernordföranden Thomas Bodén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!