I juli 2020 lättades de tekniska reglerna för att bygga om bilar till A-traktorer. Det ledde till en boom och på mindre än ett år ökades antalet A-traktorer med 27 procent. Totalt rullar det nu över 36 000 i trafiken.
Men ökningen har förstås fått till följd att personskador i olyckor där A-traktorer är inblandade blivit allt vanligare. Det rör sig om så mycket som 50 procent. Nu vill regeringen se över reglerna för att vända den negativa trenden.
Regeringen har därför gett Transportstyrelsen i uppdrag att titta på bilbälteskrav och tuffare förarprov. Idag krävs bara ett kunskapsprov. Ingen uppkörning. Men Transportstyrelsen ska också undersöka om A-traktorerna borde få köra i 45 kilometer i timmen istället för 30, precis som de mindre säkra mopedbilarna. Tanken är att fordonen ska kunna följa trafikrytmen bättre och få stopp på illegal trimning. På NTF på Gotland tycker man att förslagen är ett kliv i rätt riktning.
– Jag tycker det är bra om hastighetsgränsen för A-traktorer höjs i linje med mopedbilarna. Och bilbälteskrav måste införas, allt annat är vansinne. Ungdomarna färdas ju i trafik där bilarna kör i 80-90 kilometer i timmen och riskerar att bli påkörda bakifrån. Även en klok utbildning på fordonet borde ges, något praktiskt och någon form av förarbevis, säger Anna Rönnle på NTF.
Utanför McDonalds på Stenhuggaren står flera A-traktorer parkerade. En ägs av Hilding Norrby som kört hit för att äta lunch med några kompisar.
– Det vore bra med en högre hastighet, då skulle det bli mindre olagliga A-traktorer. Sen är det konstigt att man tar körkort för moppe och sätter sig bakom en ratt. Men det är lite trist med bälteskrav. Då kan man inte åka lika många. Men det är en billig livförsäkring förstås, säger han.
Vad skulle de här reglerna betyda för ungdomarna?
– Förhoppningsvis att de blir nöjda med hastigheten och slutar manipulera A-traktorerna. De tror att de är odödliga och fattar inte att det kan gå på tok. Krockvåldet i 30 kilometer i timmen motsvarar ett fall från första våningen. I 50 är det som att störta från tredje. Bälteskrav är bra, då kan de inte sitta så många i traktorerna längre, säger Anna Rönnle.
Transportstyrelsen har till den 1 november 2022 på sig att redovisa uppdraget.