Om du har lite sopor måste du betala mer
En grundavgift, en hämtningsavgift och en avgift baserad på hur mycket soporna väger. Så ser den nya soptaxan ut.
Den 1 oktober införs ett nytt system för källsortering på Gotland. Då ska hushållssoporna sorteras med komposterbart för sig och brännbart för sig. Och det kräver en ny typ av renhållningstaxa. Den antogs i går av tekniska nämnden.
Höjd grundavgift
Grundavgiften höjs. En villaägare betalar i dag 518 kronor per år. Efter höjningen blir det 650 kronor.
- Grundavgiften ska täcka kostnader för information, drift och skötsel av återvinningsstationer, kapitalkostnader, hantering av farligt avfall och miljökontroll av deponier bland annat. I dag har vi inte täckning för de kostnaderna som är ungefär 18 miljoner kronor på ett år, säger Kjell Skalberg, ordförande i tekniska nämnden.
Stor höjning
Den som i dag enbart har sophämtning varje kvartal eller två gånger om året åker på en ordentlig höjning. Är det inte att straffa den som tar hand om sina sopor eller ser till att det nästan inte blir några?
- Det kan tyckas så, men det är väldigt få som klarar det. Många tar hand om sina sopor på ett felaktigt sätt och eldar en massa skräp i tunnor och annat, säger förvaltningschef Bertil Klintbom.
Olönsamt kompostera
För normalfamiljen blir det något lägre avgifter per år, men den som tror att de ska få lägre soptaxa genom att kompostera själv bedrar sig. Med den nya taxan blir det tvärtom.
- På sikt hoppas vi få till en rötningsanläggning och då behöver vi volymer, säger Kjell Skalberg.
Den nya soptaxan ska antas av kommunfullmäktige i juni och införs successivt den 1 oktober när det nya systemet för hushållsavfall börjar införas. Det ska vara genomfört över hela ön under nästa år.
Kan omprövas
- Soptaxan kan omprövas efter ett år om det visar sig att den slår fel, säger Kjell Skalberg. Det är också möjligt att det går att införa någon form av dispens för dem som har väldigt lite sopor och där miljö- och hälsoskyddsförvaltningen godkänt det sätt som man tar hand om sitt avfall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!