I skrivande stund saknas en evakueringsplan för Visby lasarett, så även alternativa lokaler där vård kan bedrivas i en allvarlig krissituation. Men kanske inte så länge till. Sedan en tid tittar nämligen regionen på frågan.
– De senaste åren har vi jobbat mycket med utvecklingen av totalförsvaret på Gotland. Vi har nått punkten där vi känner att om vi ska ha en fortsatt effektiv planering, då måste vi börja reda i de stora frågorna. Bland annat detta: Hur skulle en eventuell evakuering kunna tänkas gå till, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på regionen.
För att gå i mål krävs hjälp från staten, menar han. Regionen har därför skickat en hemställan om stöd och samordning till Socialstyrelsen.
– Det här är en diskussion som många aktörer bör vara med i. Och då blir planeringen så omfattande att staten borde ha ett ansvar att hålla ihop det, tycker vi. Gotland står inte ensamt om vi skulle behöva flytta patienter. Det skulle vara ett nationellt problem, och det kräver en nationell lösning, säger Rikard von Zweigbergk.
Eftersom planeringsarbetet ännu är i sin linda vill han inte säga alltför mycket om vilka lösningar som skulle kunna bli aktuella. I regionens hemställan konstaterar man i alla fall följande:
”Det behöver ske en planering för- och identifiering av lokaler för evakuering och utslussning från sjukhuset. Sådana lokaler kan också vara till exempel uppsamlingsplats för skadade för triage, initial vård, omlastning och inför transport, samt lokal för krisstöd.”
Hänsyn till ö-läget och avståndet till fastlandet bör också tas, understryker man i skrivelsen:
”Transporter till och från ön är mycket sårbara för störningar och avbrott, till exempel kan det orsakas av en storm. Det behöver därför finnas en förmåga att evakuera patienter inte bara från ön utan även från Visby lasarett till annan/andra platser på ön.”
Det kan förstås låta dystert, men Rikard von Zweigbergk framhåller att risken för ett väpnat angrepp på ön bedöms vara liten och att planering inte är något skäl till oro.
– Vi måste ta dessa samtal, även om de kan upplevas som tunga. Tanken är att det ska lugna, inte skapa oro. Och att det saknas en färdig plan är inte samma sak som att det saknas förmåga. Om vi hade behövt göra detta imorgon, då hade vi gjort det. Vi flyttar redan patienter till vardags, säger han.