Omaka paret nöjda – framgångsrikt första år vid makten

Samma mål men olika vägar till målet är andemeningen när Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) summerar första året med samstyre.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) vid första gemensamma pressträffen.

Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) vid första gemensamma pressträffen.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2023-09-16 11:30

Socialdemokraterna och Moderaterna i ett samstyre hade nog varit otänkbart för många väljare för drygt ett år sedan. Men ett år har nu passerat med det nya styret och allt verkar gå så när som friktionsfritt. Åtminstone om man frågar de lokala partitopparna Andreas Unger (M) och Meit Fohlin (S).

– Hittills har vi inte hamnat i några djupa diskussioner, vi har tyckt väldigt mycket lika. Det finns några enstaka frågor som tagit lite längre tid att behandla, men i de frågorna har det skiljts inom partiet också, säger Andreas Unger.

undefined
Meit Fohlin (S) hade farhågor om att samarbetet skulle vara svårare än det varit.

Meit Fohlin instämmer i bilden som Unger ger. Hon menar att det funnits många framgångar under året, trots det tuffa omvärldsläget. 

– Ett år som varit osedvanligt märkligt och svårt att ta kontroll över, men samtidigt ett år med en väldigt bra samverkan i det politiska styret, säger hon.

– Man hade farhågor om att det skulle vara svårare än det har varit. Det har inte varit det minsta svårt. Vi har haft bra samverkan från dag ett och fortsätter att ha det, säger Meit Fohlin.

undefined
Andreas Unger (M) lyfter bostadsbyggandet som ett av årets framgångssagor.

Båda lyfter upp bostadsbyggandet som en punkt där det har hänt mycket.

– Vi har gett bygglov på ÖB-tomten, antagit ett gäng detaljplaner och upprättat samråd gällande nya områden, säger Andreas Unger.

Sammantaget handlar det om drygt 4 000 bostäder som ligger i pipen, säger Meit Fohlin. En framgångsfaktor där är att samstyret öppnat för andra sätt att jobba på, bland annat att tilldela mark till andra aktörer.

Ett annat beslut som har tagits under den nuvarande mandatperioden är att återta driften av Attendoboendet på Terra Nova. Ett beslut som på pappret åtminstone inte helt går i linje med den moderata ideologin. Men Meit Fohlin menar att så inte är fallet. 

– Vi kanske möjligen hittar olika ingångar i ett sånt beslut. Men moderaterna är jättetydliga, företag som inte sköter sig ska inte ha med offentlig verksamhet att göra. För oss kanske det snarare handlar om att ta tillbaka kontrollen och kunna styra, och inte att pengar ska gå till vinster i välfärden. Vi kan ha olika ideologisk ingång men resultatet och beslutet blir detsamma. 

undefined
Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M) vid första gemensamma pressträffen.

Just de olika vägarna till det gemensamma målet är lite andemeningen när både Unger och Fohlin summerar året. 

– Vi tycker inte lika alltid, och det är väl det som är demokrati. Vi har olika sätt att komma till målet, men vi alla är intresserade av att göra Gotland till en ännu bättre plats att bo på, säger Andreas Unger.

Meit Fohlin är inne på samma spår:

– Vi är överens om vart vi ska, men det är skillnad på hur vi ska komma dit. Viljan att få det att funka är större än viljan att träta. 

Med andra ord så är det, än så länge, ingen fnurra på tråden. Den traditionella blockpolitiken verkar därmed vara utdöd, åtminstone på Gotland. 

– Blockpolitiken kommer nog att bli mindre tydlig och man kommer se mer av denna typ av samarbete. Den sista konstellationen är nog inte skapad än, säger Andreas Unger.

En sådan otraditionell konstellation hittas i Härnösand, där S, MP och V slagit samman med KD för att bilda majoritet. Och det gotländska styret med S och M är inte ensamt i landet, utöver Gotland valde 16 kommuner att gå samma väg. 

– Den politiska kartan har öppnats upp, många tänker nog därmed också friare. Jag tror det gjort gott för det lokalpolitiska klimatet, säger Meit Fohlin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!