Omdömen på gång- men rektor är kritisk

Från höstterminens start kan föräldrar få skriftliga omdömen om sina barns ordning och uppförande i skolan.

Gotland2008-08-06 19:33

Men Solbergaskolans rektor Per Olof Sahlberg är kritisk till beslutet om omdömena.
- Vi kan kommunicera med både föräldrar och elever ändå, säger han.

I går godkände barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott det förslag som barn- och utbildningsförvaltningen har tagit fram. Förslaget gäller rutinerna för hur ordnings- och uppförandeomdömen ska ges till elever i grund- och gymnasieskolan.
Två alternativa modeller har tagits fram vid diskussioner med rektorer på skolformsmöten, och det kommer också att vara möjligt att använda dem i kombination. Men det kommer att vara rektorerna som utformar bedömningskriterierna på respektive skola.
- Rektorerna kommer att ha slutordet, modellerna är bara vägledning. De ska ha det fulla ansvaret och friheten på sin egen skola, det är inte vår sak att bestämma, säger kommunalrådet Lena Celion, (m).
Men Solbergaskolans rektor Per Olof Sahlberg är kritisk.
- Jag tycker framför allt att det här är en politisk markering, man vill befästa bilden av skolan som stökig som gavs under valrörelsen och visa att man gör något åt den. Men det är inte så jag känner igen skolan, vi kan kommunicera med både föräldrar och elever utan skriftliga omdömen, fastslår han och fortsätter:
- Det är så många frågeställningar som måste redas ut, som till exempel vilken dignitet omdömena ska ha eller hur lång tid de ska sparas. Någon hjälp från politikerna lär vi inte få eftersom det är helt lagt i rektorernas händer, säger han, som också tycker att skolorna ska ha gemensamma kriterier.
- Nu är det mycket upp till varje skola, det hade varit bättre om man gemensamt beskrivit vilka bedömningskriterier som ska gälla. Om eleven flyttar till en annan skola, kanske hon eller han bedöms på ett annat sätt, säger han.
I den första alternativa modellen bedöms olika aspekter på elevens ordning och uppförande på en skala från ej tillfredsställande till tillfredsställande. Det rör då om eleven "tar ansvar för sina studier", "kan samarbeta med andra", "behandlar andra hänsynsfullt" och "kommer i tid till lektionerna".
I den andra modellen ska omdömet utformas med den egna skolans ordningsregler som grund.
Den 10 juni beslutade regeringen att samtliga grundskoleelever i landet ska ges skriftliga omdömen. Föräldrar som inte önskar att få ett skriftligt omdöme om sina barn kan avsäga sig det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om