Omfattande skattefusk bland öns stuguthyrare

Många gotländska uthyrare av stugor och lägenheter struntar i att redovisa hyresintäkterna i sina deklarationerna. Totalt handlar det om miljonbelopp.

Gotland2006-03-14 06:00
Bara vid den senaste taxeringen påfördes 168 gotländska uthyrare 1,2 miljoner kronor, som de inte hade skattat för.
Samtidigt räknar man med att det finns ett högt mörkertal.
Under en rad av år har skattegranskarna vid skattekontoret i Visby siktat in sig på den gotländska uthyrningen. Genom att begära in uppgifter från stug- och lägenhetsförmedlarna på ön har man kunnat se att det fuskas mycket.
Uthyrningarna gäller framförallt stugor och lägenheter till turister under sommarmånaderna. Men även under vinterhalvåret. Hela den privata uthyrningsmarknaden omsätter mångmiljonbelopp varje år.

Hårdare granskning
- Vi har kunnat se att många inte tar upp sina hyresintäkter i deklarationerna. De senaste åren har våra insatser intensifierats med tuffare kontroller. Att det gett resultat återspeglar sig i antalet nedslag på uthyrningssidan, säger Anders Brännström, pressansvarig på Skattekontoret i Visby.
Inför taxeringen 2005 gick skattefolket ut och förvarnade alla privata uthyrare om att det skulle bli hårdare granskningar. Från förmedlingsföretagen fick man ut uppgifter om alla uthyrningar som registrerats på 1 025 gotlänningar. Av dessa valdes 262 personer ut för särskild granskning. Hela 65 procent, eller 168 skattskyldiga, fick sina deklarationer ändrade. De flesta hade inte tagit upp någon hyresintäkt överhuvudtaget, trots att många fått in 10 000-tals kronor - i vissa fall ännu mera - på sin sommaruthyrning. Sammanlagt rörde det sig om miljonbelopp, 1 183 240 kronor, som de påfördes i beskattningsbara intäkter. Höjningarna gav statskassan cirka 380 000 kronor i ökade inkomster för skatter och skattetillägg.
- Vanligaste felet var att inkomster inte redovisades alls, vilket också kostat många ett skattetillägg. Däremot kan man konstatera att i de fall inkomster togs upp till beskattning, så var det i de flesta fall korrekt gjort. Endast i några 10-tal fall gick vi in och rättade felaktigheter, en del fick till och med sin skatt sänkt efter våra rättelser.

Allmänt fenomen
- Positivt i sammanhanget är att fler än tidigare redovisar sina intäkter, 1 395 senast mot drygt 800 året innan. Det kan vara så att våra informationskampanjer om ökade kontroller gett önskvärt resultat. Men det är ändå mycket långt ifrån bra. De dystra granskningsresultaten återkommer år efter år, fortsätter Anders Brännström
Han säger vidare att man inte kunnat identifiera någon särskild kategori bland uthyrarna som struntat i redovisningarna:
- Det verkar mer vara ett allmänt fenomen. En trolig orsak till att inkomsterna inte tas upp är att någon kontrolluppgiftsskyldighet inte finns för förmedlingsföretagen. Om förmedlarna skulle bli tvungna att lämna kontrolluppgift och dra preliminär skatt för inkomsten skulle huvuddelen av problemet med oredovisade inkomster troligen upphöra, eller i alla fall minska, menar han.
- Visserligen skulle det finnas en risk för att fler skulle sköta uthyrningen själva genom egen annonsering i tidningar och på nätet. Men sammantaget skulle troligen situationen i alla fall förbättras, säger han vidare.

Mörkertal
Trots att Skatteverket varje år får allt fler att skatta för hyresintäkterna så vet man att det finns ett stort mörkertal.
- De stuguthyrare vi varit i kontakt med tror att det finns cirka 1 500 gotlänningar som hyr ut i privat regi och inte går via förmedlarna. Men det kan vara så mycket som upp emot 2 000 personer, tror vi.
Med tanke på den förmånliga beskattningen vid uthyrning förvånar det skattefolket att så många chansar.
- Avdragsrätten är så förmånlig att skatten hamnar på 20 procent, vilket är lägre än vid annan beskattning.
- Men ändå vill folk inte betala ens den skatten. Troligen är det så att många av gammal hävd aldrig skattat för hyresintäkten och inte vill göra det nu heller, fortsätter Brännström.
Inför kommande taxering planerar Skattekontoret i Visby att gå ut med en informationskampanj, där man ska trycka på bl a den förmånliga beskattningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om