För ett par år sedan fick länsstyrelsen in anmälningar mot kvinnan. Hon hade då 43 hundar hemma i sin bostad. Hundarna omhändertogs, en del var i så dåligt skick att de fick avlivas.
I samband med omhändertagande tog länsstyrelsen beslutet att förbjuda kvinnan att ha djur, hon fick ett så kallat djurförbud och får alltså enligt lagen inte äga eller han hand om några djur. Det förbudet har kvinnan ignorerat.
I april i år kom det återigen in anmälningar mot kvinnan. Länsstyrelsens djurskyddsinspektör besökte kvinnans hem och mycket riktigt. Hemma i sin bostad hade hon inte bara en hund, utan tio.
Främst handlar det om spaniels, men även en annan hundras.
- Länsstyrelsen beslutade att omhänderta hundarna. Vi måste agera när någon bryter mot ett förbud att ha djur, säger Agneta Karlsson Norström.
Avlivas
Beslutet togs i slutet av april. Men först i början av juni hämtades hundarna och fördes bort från kvinnan. Varför det tagit så lång tid vet inte Agneta Karlsson Norström.
- Vi ber polisen verkställa vårt beslut, men eftersom djuren inte ansågs vara utsatta för akut lidande så verkställs inte sådana beslut omedelbart. Men det har av någon anledning tagit lång tid för polisen att utföra, säger Agneta Karlsson Norström.
Lisa Ström, tillförordnad polisintendent, beklagar att det tog så lång tid. Men hon har en förklaring.
- Vi hade väldigt mycket att göra just då och vi måste prioritera vår verksamhet, säger hon.
Hundarna är i varierat skick och ålder. En del var gamla, andra unga.
- Polisen har placerat dem här på Gotland. Hundarna har veterinärundersökts och värderats, säger Agneta Karlsson Norström.
Efter veterinärbesiktningen står det nu klart att fyra av dem är i så dåligt skick att de måste avlivas. Inom tre veckor måste de andra sex hundarna ha sålts eller omplacerats, annars måste de också avlivas.
Djursamlande
Hur kvinnan har kunnat skaffa nya hundar trots förbudet vet inte länsveterinären. Som hundägare kan man ringa till Jordbruksverkets hundregister och där "kolla" upp en person.
Kvinnan har inte skrivit sig själv som ägare på hundarna. I några fall är det en släkting till kvinnan som står som ägare, i ett par andra fall står helt ovetande människor som ägare. När länsstyrelsen ringde upp dem var de helt ovetande att de stod som hundägare till hundar på Gotland.
- Även om det i det här fallet inte är uttalat så finns det en ökad tendens i samhället för djursamlande. Jag tror man inom vården måste bli bättre på att ställa diagnosen djursamlare, för att kunna ge personer rätt vård. Tyvärr verkar den termen inte förekomma här på Gotland. Men det borde den göra, säger Agneta Karlsson Norström.