Omorganisation på gång – så ska vården på ön förändras

Anställda inom öns sjukvård tycker att organisationen är luddig. Ledningen har därför beslutat sig för att se över och modifiera den.

Foto: Montage

Gotland2020-10-22 20:25

I dagarna informerade hälso- och sjukvårdsledningen sina anställda om en stundande organisationsförändring. Än så länge finns bara ett inriktningsbeslut, som förenklat går ut på att organisationen ska bli tydligare för dem som arbetar inom den.

– Vi kallar det här vår förändringsresa för att möta framtida utmaningar. Som ett led i det har vi inhämtat synpunkter från våra medarbetare. I de enkätsvar vi fått in så finns massor av bra tankar och idéer och vi kan bland annat konstatera att många upplever nuvarande organisation och beslutsvägar som otydliga. Och det är en signal om att vi måste bli bättre på att samverka, skapa delaktighet och vara tydligare i kommunikationen, säger Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef.

Inriktningsbeslutet innebär att den gemensamma avdelningen med öppen- och slutenvårdsenheter delas upp och kopplas samman med respektive medicinsk eller opererande specialitet. I dagsläget är till exempel ansvaret för den onkologiska verksamheten uppdelad på två verksamhetschefer – en för läkarna och en för omvårdnadspersonal inom öppen- och slutenvården. När den nya organisationen sjösätts ska alla lyda under samma chef.

Mer exakt hur verksamheten kommer att struktureras i framtiden går dock inte att säga i skrivande stund, betonar sjukvårdschefen.

– Vi ska med bred delaktighet arbeta fram vår framtida organisation och så ska vi genomföra risk- och konsekvensanalyser. Det kommer förstås att ta tid innan vi är i mål på vår förändringsresa och det finns många områden som vi vill diskutera och utveckla. Därför kändes det viktigt att fatta det här inriktningsbeslutet, så att vi kommer över tröskeln och kan börja jobba framåt, säger Cathrine Malmqvist.

Hon är tydlig med att organisationsförändringen inte ska tolkas som en återgång "till det som var förut". Därmed åsyftas tiden före den så kallade matrisorganisationen, som infördes för tio år sedan trots massiva protester från läkarkåren. 

Den här gången lär professionen inte ställa sig på barrikaden. Det är åtminstone signalerna från Läkarförbundet.  

– Beskedet är fortfarande färskt, så vi har inte hunnit tänka igenom en gemensam hållning än. Men jag vågar säga att vi är försiktigt optimistiska. Framför allt tycker jag att arbetsgivaren faktiskt lyssnat och tagit till sig av de anställdas önskemål och kritik, säger Helena Vlastos, vice ordförande för Läkarförbundet Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!