Omorganiseringen möter kritik inifrån

Den nya samhällsbyggarförvaltningen kan röstas igenom i september. Redan om ett år kan den stå färdig. Men förslaget möts av kritik inifrån, och kommer att innebära besparingar.

Eva Nypelius (C). Föreslår effektiviseringar. arkivfoto: ROLF JÖNSSON

Eva Nypelius (C). Föreslår effektiviseringar. arkivfoto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-07-03 04:00
Kommunstyrelsens arbetsutskott kom i går med förslaget att slå samman tekniska förvaltningen, miljö- och hälsoförvaltningen, stadsarkitektkontoret och räddningstjänsten till en gemensam förvaltning - samhällsbyggarförvaltningen.
- Vi har haft en diskussion om hur vi ska få större effektivitet i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C). Det här förslaget kommer nu att gå till kommunfullmäktige.
När kommunstyrelsens arbetsutskott har lagt detta förslag, är det i stort sett bara en formalitet att klubba igenom frågan i kommunfullmäktige. Arbetet med att slå samman förvaltningarna kommer att dra igång ganska snart.
- Vi har tänkt att starten för den nya förvaltningen ska sammanfalla med flytten ut till den nya lokalerna i P18 halvårsskiftet 2010, säger Eva Nypelius.
Större effektivitet är alltså målet med förslaget. Det brukar betyda besparingar. Så frågan är var det ska sparas någonstans.

"Ett antal får gå"
Kjell Skalberg (C), ordförande i tekniska nämnden, menar att ingen av förvaltningarna kommer att gå fri.
- Vi kommer nu att titta på samordningseffekter och ekonomiska besparingar, och det kommer med största sannolikhet att bli ett antal personer som får gå. Tekniska förvaltningen har mest folk, och därför kommer det nog att sparas mest här. Men de andra kan nog också räkna med besparingar.
Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Mats-Ola Rödén (FP) är inte lika övertygad om det sistnämnda.
- Vi är en så pass liten organisation redan, så här finns inget att skära i. Det finns bara en part i det här samgåendet som har utrymme att göra några besparingar, och det är tekniska förvaltningen. Sen kan ju Kjell Skalberg hoppas på att ingen går fri från besparingar. Men i realiteten blir det de som får bära det.
Mats-Ola Rödén är kritisk till förslaget men menar att det kommer att gå igenom eftersom det inte finns något annat motstånd.
- Vi har så pass mycket tillsynsansvar gentemot tekniska förvaltningen, vi ålägger dem att göra vissa saker. Därför passar det inte att vi är i samma förvaltning.
Förslaget kommer att tas upp till omröstning när kommunfullmäktige sammanträder den 14 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!