Området utgör en stor risk för förorening av grundvattnet

Under 40 år bedrevs miljöfarlig verksamhet ­lossning och lagring av olja, bensin och flygbränsle ­på fastigheten Visby innerstad 1:2, som ägs av Gotlands kommun.
I dagsläget utgör det främst underjordiska området entré till fängelsevandrarhemmet ­ kvar av verksamheten finns bara en cistern med tillhörande ledningar.
Nu bedömer Länsstyrelsen att området utgör en stor risk för förorening av grundvattnet.

Gotland2003-07-01 04:00
Länsstyrelsens konstaterande är en del av den pågående inventeringen av gamla industrifastigheter som kan ha förorenat mark och grundvatten.
Riskklassningens huvudsyfte är att avgöra om läget för de olika anläggningarna är så pass allvarligt att man behöver inleda en mer omfattande undersökning och/eller sanera området.
Fängelseparken har alltså bedömts utgöra en "stor risk" för grundvattenföroreningar.
<span class=MR>Saneringsåtgärder</span>
Länsstyrelsen rekommenderar därför att mer omfattande undersökningar av marken och saneringsåtgärder vidtas.
Så resonerar också markägaren, Gotlands kommun. Planer finns dock på att överlåta marken till Visby fängelsevandrarhem. Innan så sker måste den kvarvarande underjordiska oljetanken på 50 kubikmeter, med tillhörande ledningar och pumputrustning saneras enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det är kommunen medveten om; Länsstyrelsens teoretiska undersökning lägger därför grunden till en redan planerad vidareundersökning och sanering.
<span class=MR>Lossade 400000 ton olja</span>
På området bedrevs under många år lossning, lagring och pumpning av drivmedel och olja. Mottagare var bland andra Försvarsmaktens oljedepå på Hällarna och bensinbolagens depåer i och omkring Visby hamn.
Anläggningen sattes i drift redan 1925 och man bedömer att det mellan åren 1959-1965 lossades cirka 400000 ton oljeprodukter på Gotland.
Exakt hur stor del som lossades i Visby hamn är okänt.
Enligt Länsstyrelsens utredning verkar den gamla ägarbilden lite vag; antingen ägdes marken av kommunen medan Försvaret bedrev verksamhet, eller så ägdes den av försvaret men överläts till kommunen 1978.
Någon efterbehandling av området har inte gjorts sedan verksamheten upphörde.
Främst ovanför den gamla oljeanläggningen strömmar grundvatten, som tidigare pumpades till det kommunala dagvattennätet.
<span class=MR>Grundvattnet i fara </span>
Mätningar av grundvattnet i området har visat förekomst av så kallade alifater, alltså petroleumprodukter. Länsstyrelsen bedömer det troligt att föroreningen kommer från grundvatten-genomströmningen av det underjordiska betongrummet.
Man utesluter dock inte att föroreningen kan komma från en källa uppströms.
De flesta föroreningarna ligger djupt i marken, eftersom den mesta verksamheten bedrivits under mark- och grundvattennivå. Föroreningsnivån klassas som "liten eller måttlig" och spridningsrisken från själva anläggningen bedöms också vara måttlig. Däremot anser man att risken av spridning via grundvattnet är stor, eftersom marken består av "genomsläppliga jordarter". Från området till havet är det 100 meter.
Risk. Länsstyrelsen bedömer att området vid fängelseparken utgör en stor risk för förorening av grundvattnet.Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!