Bland LRF:s medlemmar finns en handlingskraft som visar sig i kristider, som vid ladugårdsbranden i Hangvar natten mot torsdagen.
Omkring 300 djur fanns att ta hand om, lantbrukarna i trakten ställde upp på alla sätt de kunde.
Från omsorgsgruppens sida handlar det i stunder som denna om samordning och kommunikation.
Ninni Kolmodin i Lau är ordförande i LRF Gotlands omsorgsgrupp. Hon säger att hon inte gjort särskilt mycket i samband med den aktuella branden.
– Jag fungerar som spindeln i nätet och har ringt en del samtal, det medlemmarna i närområdet som stått för det praktiska. Men i fall som det här ställer folk upp utan vår inblandning.
Omsorgsgruppen arbetar förebyggande för att djur och människor inte ska hamna i krissituationer. När det ändå inträffar finns handlingskraft som gör att nödvändiga insatser snabbt kan sättas in.
Den här gången handlade det om en ladugårdsbrand, andra gånger kan det handla om andra svårigheter, kanske sjukdom.
– Vi tvingar oss inte på någon, men försäkrar oss om att det finns stöd när det behövs. Både genom direkta insatser och genom att fungera som bollplank.
Gruppen kan bistå med exempelvis samtalshjälp, kontakt med rådgivare och jurister.
Men också, som i Hangvar-fallet, akut praktisk hjälp.
– Att ha djur innebär att leverera för djurens bästa sju dagar i veckan. När det inträffar en katastrof som den här kommer så mycket mer därtill, det är då vi finns för våra medlemmar, säger Ninni Kolmodin.