Omständligt men värt allt besvär om man gillar dricke
Wisby ölgille brukar traditionsenligt bedriva mission genom att brygga dricke offentligt på skyltsöndagen. Till årets evenemang hade man anlitat experthjälp, då båda världsmästarna Ingmar Hägg och Tryggve Berling fanns på plats för att ge goda råd.
Egentligen är det för tidigt att brygga juldricken, men om den förvaras svalt och får jäsa långsamt kan den hålla sig fin ända till julafton.
Det är bara en fördel om dricken jäser långsamt. Då får den bättre arom, säger gillesmedlemmen Sylve Gillerfors.
Hemma i Hablingbo är det dock otänkbart att brygga så här tidigt. Dricken skulle vara slut till jul om den gjordes nu, säger Anders Mattsson.
<span class=MR>Levande process</span>
Vid sidan av ölgillets bryggning höll Ingmar Hägg och Tryggve Berling på med en egen laddning. Vid årets VM i dricke vann Ingmar Hägg, och dessutom tog han och Tryggve Berling hem det nyinstiftade priset för bästa malt.
Så här en tid efter VM kan Ingmar Hägg och Tryggve Berling erkänna att mältningen som gav råvara till VM-drickan var ett riktigt äventyr.
Vi eldade för mycket, och maltet var på väg att bli alltför rostat.
Men så är det med dricken. Det är en levande process från start till mål och ingen kan förutsäga resultatet.
<span class=MR>Panel blev gille</span>
Wisby Ölgille bildades 1995. Nystartade Wisby Bryggeri behövde en sakkunnig panel för testning av det nya klosterölet, och av panelen blev det sedan ett gille. Ölgillet har nu 26 medlemmar, bland dem flera av öns krögare. Ordförande är Per Ekström. Man träffas regelbundet och gör även resor med öltema.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!