"För 1584 kronor vårddygnet kan vi fortsätta driva det särskilda boendet", sa Norlandia Care AB. "Vi gör det för 1560 kronor", sa Attendo Sverige AB. "Vi klarar oss med 1469", sa Vardaga Äldreomsorg AB. "OK", sa regionen. "Då får ni kontraktet."
Det kan tyckas som ett raljant sätt att beskriva en upphandling från Region Gotland. Omgiven av konkurrenslagstiftning och styrd av en lång rad policydokument som den är. Därtill beredd av förvaltningen med stor möda och beslutad av förtroendevalda utifrån olika partipolitiska utgångspunkter.
Men – när det kommer till kritan hänger det på priset. Billigaste vårdjätten vinner, för inga små eller medelstora lokala företag tar hem kontrakten. Socialchef Marica Gardell gör reflektionen:
– Ur förvaltningens synpunkt kunde det vara bra om fler företag än de stora vårdkoncernerna deltog i upphandlingarna.
Men det är alltså vårdjättar ägda av riskkapitalbolag som deltar i konkurrensen om vinsterna från äldreomsorgen. Alliansstyret som tillträdde efter valet tänker fortsätta med konkurrensutsättning. I deras "färdplan" står bland annat serviceboende i Roma på tur för att upphandlas. Dagens fördelning, cirka 70 procent i egen regi och 30 procent privat kommer att förändras.
Från senaste halvåret märks framför allt två tungt vägande beslut. Vardaga AB tilldelades kontraktet från 2021 för det särskilda boendet i Katthammarsvik, baserat på vårddygnskostnaden 1469 kronor, lägre än vad Norlandia får ut idag. 2012 deltog samma tre bolag i upphandlingen om Katthammarsvik. Då styrdes regionen av nuvarande opposition, med socialdemokrater på de tyngsta posterna.
Anbuden är digra luntor med mängder av detaljerad information om hur uppgiften ska klaras. Men på några områden begär företagen regelmässigt sekretess. Det gäller bland annat "mat och måltider".
Årets stora strid om äldreomsorgen har stått kring beslutet konkurrensutsättningen av två särskilda boenden i Hemse som idag drivs av regionen; Hemse äldreboende och Iliansgården. Fackligt aktiva, pensionärer och anhöriga har uttryckt oro. Oppositionen ansåg att man med hänsyn till den pågående pandemin skulle skjuta på avgörandet, men alliansstyret trumfade igenom privatiseringsbeslutet. Vågmästarpartiet SD röstade med alliansen, utom på en punkt om att maten ska lagas på Gotland, vilket Vänsterpartiet hade krävt.
Mats Thorslund, professor i social gerontologi vid Karolinska Institutet och en känd profil när det gäller äldreomsorgsfrågor, säger att det är svårt att dra slutsatser av forskningsresultaten när det gäller jämförelser mellan privat och kommunalt driven omsorg. Vårddygnskostnader kan anges i kronor, men enkäter om hur brukare uppfattar kvaliteten är mjukare data, svåra att värdera.
– Generellt brukar det visa sig att de privata vårdgivarna har lägre bemanning. Sen är det frågan om det kompenseras av att det är chefstätare i den privata sektorn, säger Mats Thorslund
Han gör dock en närliggande reflektion när det gäller vällovliga policydokument och kvalitetskrav i upphandlingar.
– Det viktigaste är ju hur kvalitetsmålen följs upp, säger han.
Men Gotlands Tidningar har uppgifter om ett privat drivet boende där ingen uppföljning alls skett från regionens sida när det gäller måltidspolicyn.
– Vi följer inte upp den direkta måltidspolicyn, men att alla har rätt nutrition och får i sig rätt näring, kommenterar Marica Gardell.