Ön har 20 procent fler över- nattningar än riksgenomsnittet Hur skulle statistiken se ut om alla privata uthyrare redovisade?
Gotland är som alla vet ett attraktivt turistmål om sommaren. Bland annat visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) på det. Statistiken visar att ön har nästan 20 procent mer turister än rikssnittet vad gäller övernattningar i juli 2001. Siffran skulle se helt annorlunda ut om alla privata förmedlare redovisade hur många övernattare de haft. Med stor sannolikhet kan sägas att siffran skulle vara en helt annan om även de som hyr ut utan att gå till förmedlare uppgav hur många de hyrt ut till.
Varje år ska hotell, stugbyar och vandrarhem redovisa till SCB hur många besökare de haft varje månad.
Det är lag på att redovisa det, men vi på SCB är medvetna om att några inte redovisar. Det är dock inget som gör att statistiken inte blir trovärdig, säger Monika Krüger på SCB.
Gotland ligger enligt SCB:s uppgifter för 2001 inte så högt i topp när det gäller övernattningar på hotell, stugbyar och vandrarhem under januari till april samt under september till december. Under de månaderna är det inte mer än omkring 3 procent av turisterna som övernattar på ön. Den siffran har däremot ökat betydligt i juli. Cirka 32 procent turister övernattade på Gotland förra året. För rikets kommuner låg siffran på runt 14 procent vid samma tidpunkt. Å andra sidan låg riket totalt mellan 5 och 9 procent under årets första fyra månader och de sista fyra månderna på året.
Att Gotland, bortsett från sommarmånaderna, hade mindre övernattningar procentuellt än riket totalt beror på att det inte är någon turistö om vintern. Det i sig medförde att ön under 2001 hade 1,4 procent gästnattande turister, medan Stockholms län hade 20,8 procent och Skånes län 10,5 procent.
<span class=MR>Privat förmedling</span>
Sedan 2001 får SCB in rapporter om stugor och lägenheter som förmedlas privat. Privat förmedling innebär att ett företag har kontakt med en stug- eller lägenhetsinnehavare, som låter företaget förmedla sitt boende till turister. Turistbyrån är ett exempel på en privat förmedlare. Så kallade paketresor är också exempel på privat förmedling.
Undersökningarna om privat förmedling gör Turistdelegationen, som är ansvarig myndighet för strategier, statistik och samordnare inom svensk turism. Säsongerna som statistiken bygger på i detta fall innefattar juni till augusti (sommarsäsong) och december till april (vintersäsong). Hur många turister som hyrt av privat förmedlare på Gotland under den vinterperiod som Turistdelegationen utgår i från finns inga uppgifter på.
Om vintern är det ju Åre och vinterorter som lockar. Få hyr ju stuga eller lägenhet på Gotland den årstiden, vilket troligen är en orsak till att privata förmedlare på Gotland inte redovisar något mer än under sommarsäsong, säger Agneta Florin på Turistdelegationen.
Under sommarperioden förra året har Turistdelegationen från de privat förmedlarna siffror om att 2,5 procent av turisterna gästnattat på Gotland.
Om man jämför med de 1,4 procent turister som gästövernattat på Gotland under hela 2001 så får man ju säga att det är många som anlitat privata förmedlare. Privat förmedling är ju nästan överrepresenterad sommartid, säger Agneta Florin.
<span class=MR>Uppgifter saknas </span>
Hur siffran egentligen skulle se ut om alla privata förmedlare lämnat svar till Turistdelegationen vet man inte. Tyvärr kan varken Turistdelegationen eller SCB, på grund av för lite bemanning under semestertid, få fram uppgifter om hur många gotländska förmedlare som fick förfrågan att ställa upp i undersökningen samt hur många av de tillfrågade som inte svarade. Det finns ingen lag på att privata förmedlare måste rapportera om hur många nattgäster de haft.
När det avser de som hyr ut sin bostad utan att gå via förmedlare finns ingen statistik att tillgå.
Det vet vi ju att den verksamheten finns och att den är stor. Om vi hade statistik över den så skulle de siffrorna för gästövernattningen på Gotland se helt annorlunda ut mot vad den idag gör. Problemet är att komma åt dessa uthyrare. Statistiskt sett är det ju mer eller mindre omöjligt, säger Agneta Florin.
Hon tillägger att de som hyr utan att kontakta förmedlare är mer intressant för Skattemyndigheten än för statistiker.
Ofta är det ju så att man försöker hymla för Skattemyndigheten om att man hyr ut, eftersom man måste betala skatt om man gör det. I och med att det är ett hymlande med skatten så kommer ju inte vi åt dem för vår användning i statistiska sammanhang. men självklart skulle statistiken stiga om vi kom åt dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!