Regeringen har gett danska Ørsted Wind Power tillstånd att undersöka havsbottnen söder om Skåne och cirka åtta kilometer sydväst om Gotland. Bolaget ville även ha tillstånd för ett område sydöst om Öland, men det ligger inom ett natura 2000-område och därför sade regeringen nej.
Området söder om Gotland är cirka 445 kvadratkilometer stort, vilket ger utrymme för 75-150 vindkraftverk med en installerad effekt på upp emot 1.500 Megawatt. Det kan jämföras med Gotlands samlade vindkraft, som enligt Energimyndigheten hade en effekt på 179 Megawatt förra året.
I sina planer anger Ørsted tre möjliga anslutningar för vindkraftparken. Två av kabelkorridorerna går till södra Gotland, den tredje till Ekhyddan i Oskarshamn. Det är den plats där en tredje elkabel till Gotland var tänkt att utgå ifrån, innan Svenska kraftnät lade ner projektet.
Inför regeringsbeslutet var Energimyndigheten i ett yttrande mycket positiv till Gotlands havsvindpark. I dag görs de största satsningarna på vindkraft i norra Sverige. En park söder om Gotland skulle öka den geografiska spridningen. Med anslutning till Gotland såg Energimyndigheten även att vindkraftsparken skulle ge ett viktigt tillskott av el till det gotländska elsystemet och därmed öka leveranssäkerheten.
Att leverera så mycket el till Gotland kräver dock att det finns en tredje elkabel mellan Gotland och fastlandet. Efter att Svenska Kraftnät 2017 lade ner projekteringen är det osäkert hur det blir med den tredje kabeln, och därför har Ørsted i sitt samrådsunderlag planerat för att ansluta vindkraftparken med en kabel till Oskarshamn. Vid kärnkraftverket kan elen kopplas till det svenska stamnätet.
Detta har bland andra den förra generaldirektören för Svenska Kraftnät, Mikael Odenberg, uppmärksammat. Efter regeringsbeslutet skrev han ett debattinlägg i Svenska Dagbladet med rubriken ”Elkabeln till Gotland måste byggas”, och tog det danska vindkraftsprojektet som ytterligare ett argument för en tredje elkabel.
För undersökning av de kabelkorridorer som anges i samrådsunderlaget finns inga tillstånd ännu. För undersökningen av havsbottnen vid parken finns en del restriktioner. Seismiska undersökningar får inte utföras under perioden 1 maj- 31 oktober. Tillståndet gäller till och med 31 december 2024.
– Det troliga är att undersökningarna görs under nästa år, säger Rozemarijn Keuning vid länsstyrelsen.
GA har sökt Ørsted för en kommentar.