Öns 565:e bildsten var en del av gången

En sten med mycket hög kvalitet. Det har sten 565. Det är den senaste bildstenen som dokumenterats på Gotland.
Den här gången gjordes fyndet i Källunge där stenen ursprungligen ingick i en stenlagd gång.
? Den är huggen i ovanligt djup relief och med ovanligt snygga motiv i form av ryttare och häst, konstaterar arkeolog Per Widerström.

Gotland2004-12-01 06:00
Tillsammans med kollegan Johan Norderäng höll han på måndagen en föreläsning om gotländska bildstenar. En föreläsning som avslutades med att det senaste fyndet kunde visas upp, sten nummer 565 på Gotland. I specialbelysning framträdde motiven tydligt och klart.
Fyndet gjordes hos Ing-Marie och Göran Neldemo vid Burs, Källunge. Och det redan för tiotalet år sedan.
? Min man lade en gångstig och hittade stenen i ett stenröse och la som en gång.
Men då såg man inte att det var en bildsten. Det gjorde en kompis till dottern som var på besök flera år senare och som såg att det var ett mönster på stenen.I skenet av en ficklampa och i en viss riktning syntes det tydligt.
Då flyttades den från sin plats i gången och ställdes upp och där har den sedan stått på gården. Tills länsstyrelsen, via Historiska museet i Stockholm som i sin tur fått uppgifter om stenen av en kompis till kompisen som hittat den, fick kännedom om fyndet och ville komma och dokumentera stenen.
Det nu upphittade blocket utgör en del av hela den ursprungliga stenen. Som motiv har den troligen också haft en båt och ett processionståg. Var resterande del/delar finns är okänt. Stenen har således tagits från ett närliggande röse men någon ytterligare del har inte påträffats.
Per Widerström:
? Den kan ha använts som byggsten och resten kan då finnas ett gott stycke därifrån. I vår kommer vi att leta efter fler delar.
När den nu hittade stenen undersökts och dokumenterats kommer man att återfå den så att den åter kan placeras i gårdsmiljön.
Ing-Marie Neldemo:
? Vi har rekommenderats att ha den inomhus så den blir nog placerad i smedjan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om